Bart van Racoon zingt op rapnummer over angstaanvallen

Bart van Racoon zingt op rapnummer over angstaanvallen
Bart van Racoon zingt op rapnummer over angstaanvallen © Freelens Visuals
Niemand Hier ft. Bart van der Weide

Meer blootgeven

OOST-SOUBURG - Engel & Just bestaat uit Steven Engel uit Hoorn en Joost Adriaansens (Just) uit Utrecht. Just komt oorspronkelijk uit Middelburg. Naar eigen zeggen is het een album waarop de beide heren zich wat meer blootgeven dan in hun eerdere werk. Naast Van der Weide werkten ze onder meer samen met Paul de Munnik en Diggy Dex.

Paradiso

Het album is eerder deze maand gepresenteerd in de bovenzaal van Paradiso Amsterdam. Souvenirs is digitaal verkrijgbaar en ook als usb-stick. Daarop staat 50 minuten durende Engel & Just Mixtape van de bevriende DJ DNS. 

Niemand

Later dit jaar verschijnt de track Niemand Hier als single. Daarop werken Engel & Just samen met Racoon-zanger Bart van der Weide. 

Engel & Just - Souvenirs

Bijzonder nummer

Voor de uit Middelburg afkomstige Just is Niemand Hier een bijzonder nummer. "Het is voor mij gekoppeld aan periode die heel zwaar is geweest voor mij omdat ik angstaanvallen had en niet naar buiten durfde. Het is eigenlijk een moment van kwetsbaarheid. Dat je je zo heel kwetsbaar voelt dat je jezelf niet aan de buitenwereld durft te tonen, want dan stort ik in of dan ga ik huilen."

'In je eigen hoofd'

Volgens Just is het geen reële angst. "Ik denk dat wanneer het gebeurt, dat je eenmaal naar buiten gaat, dat het wel meevalt. Alleen het voorbereidende werk om zover te komen kost heel veel energie. Omdat het allemaal in je eigen hoofd zit en je veel nadenkt over wat er allemaal zou kunnen gaan."

Boodschappen

Nu heeft hij er niet meer zoveel last van. "Het gaat inmiddels wat beter. Maar ik heb wel tijden gehad dat ik mezelf als het ware isoleerde. Dat is niet leuk. Je gaat ook je leven eromheen organiseren. Dus dan ga je bijvoorbeeld op een moment dat je je even wél goed voelt voor een week lang boodschappen doen, omdat je dat op een ander moment niet meer kan."
Engel & Just
Engel & Just © Freelens Visuals
ITEM Engel en Just

Dat podium op

Toch een hele opgave: als je angstaanvallen hebt, maar toch ook als artiest dat podium op moet kunnen stappen. "Ik doe dat ook omdat ik als geen ander de behoefte heb om me daarin niet alleen te voelen. Ik denk dat ik vooral ook liedjes maak die ik zelf had willen horen. Of die ik zelf wil horen. Het is wel heel erg fijn om te merken dat er gelijkgestemden zijn op een moment dat je je heel erg alleen voelt."

Begrip

In Bart van der Weide van Racoon vond hij dan wel misschien niet een gelijkgestemde, maar wel iemand met begrip voor zijn problemen. "Het is fijn om een verbinding aan te gaan met mensen die daar begrip voor hebben. Dat vind ik toch wel fijn om te merken."

'Bijzondere vent'

De samenwerking is Just goed bevallen. "Ik vind Bart gewoon een bijzondere vent. Ik denk dat als het niet zo'n eerlijk en open onderwerp was geweest en Bart had daar niets mee gekund dan had hij er ook niks mee gedaan."

In het Nederlands

In dat nummer zingt Bart van der Weide die opnieuw in het Nederlands zingt. Dat is opmerkelijk te noemen, want toen Oceaan van Racoon uitkwam, zei Van der Weide nog dat het hun eerste én laatste Nederlandstalige single was.

Uitzondering

Toch is dit niet de eerste uitzondering die de zanger van Racoon op die zelfopgelegde regel maakte. Dat deed hij eerder al voor een kinderprogramma, waar hij in het Nederlands zong over een taalkundig trucje bij het wel of niet toepassen van de -w in 'jou' en 'jouw'.