Alle Zeeuwse gemeenten willen statiegeld op blikjes en plastic flesjes

Alle dertien Zeeuwse gemeenten sluiten zich aan bij een oproep om het statiegeldsysteem uit te breiden naar blikjes en kleine plastic flesjes. Dat is besloten nadat de lokale overheden donderdagochtend bij elkaar zaten om te praten over het zwerfafval in de provincie.

Statiegeld op flesjes en blikjes tegen zwerfafval (foto: Omroep Zeeland)

De gemeente Tholen sloot zich twee weken geleden al aan bij de Statiegeldalliantie, die in het leven is geroepen door milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. Volgens de gemeente zou de nieuwe maatregel de "enorme" hoeveelheid in te zamelen kunststof en blik kunnen verminderen. "De grondstoffen kunnen prima hergebruikt worden als ze goed worden gescheiden." Daarnaast vermindert statiegeld op PET-flessen en blik volgens Tholen de hoeveelheid zwerfafval.

Op de Haagse agenda

In totaal hebben al meer dan tweehonderd Nederlandse en Vlaamse organisaties, verenigingen, lokale overheden en bedrijven zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Volgens de alliantie tellen de gemeenten die zich hebben uitgesproken voor de uitbreiding samen meer dan zes miljoen inwoners. De Tweede Kamer overlegt volgende maand over de kwestie.

Meer over dit onderwerp:
PET-flessen Blikjes Statiegeld
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws