Minister: vissers mogen bijvangst jaar langer teruggooien

Minister: vissers mogen bijvangst jaar langer teruggooien
Minister: vissers mogen bijvangst jaar langer teruggooien © OZ
Meeuwen belagen vissersboot - archief
Meeuwen belagen vissersboot - archief © Omroep Zeeland

Verzoek

DEN HAAG / BRUSSEL - Volgens het ministerie van Economische Zaken is het Nederland gelukt om de andere EU-landen rond de Noordzee zover te krijgen om het verzoek om een jaar uitstel te steunen. Alle landen vragen nu samen de Europese Commissie om een jaar respijt. Daarmee lijkt de kans van slagen van dat verzoek groot.

Handtekeningen

Zo'n veertig vissers, onder wie ook zes vissers uit Zeeland, overhandigden een dag eerder nog ruim 23.000 handtekeningen aangeboden bij het Europees Parlement. Ze noemen de verplichting om alle gevangen ondermaatse vis mee te nemen naar wal 'contraproductief'.
Sneller vol​​
​Ze moeten nu ondermaatse vis, bijvangst, verplicht meenemen naar de haven. Normaal gooiden ze de visjes terug de zee in. De vissers zeggen dat de nieuwe regel extra geld en tijd kost. Ze moeten vaker terug naar de haven omdat de vissersboot sneller vol is.

'​Geen kans'​

​Bovendien beweren ze dat de jonge visjes hierdoor geen kans krijgen om op te groeien. Brussel besloot juist tot deze maatregel om vissers aan te zetten om maatregelen te nemen om ongewenste bijvangst te voorkomen.
​Overlevingskans
​Vissers krijgen nu waarschijnlijk nog tot 2019 de tijd over te stappen op netten waarmee ze minder ongewenste ondermaatse schol vangen. Ook kunnen ze de overlevingskans van onbedoeld gevangen schol vergroten. Dan krijgen ze misschien toestemming om de te jonge schol toch weer terug te gooien in zee.

​Lees ook:   
​- ​Zeeuwse vissers in actie tegen aanlandplicht in Brussel
​- ​Actie Zeeuwse vissers van start
​- ​Noordzeevissers: 'Kleine vissen onnodig vermoord'