'We beseffen gewoon niet wat voor een bijzonder project dit is'

'We beseffen gewoon niet wat voor een bijzonder project dit is'
'We beseffen gewoon niet wat voor een bijzonder project dit is' © OZ
© OZ
warmCo2 Congres

Restwarmte

TERNEUZEN - Het bedrijf WarmCo2 pompt restwarmte en CO2 van kunstmestproducent Yara in de kassen op de Axelse Vlakte bij Westdorpe. Daardoor kunnen tuinders besparen op hun energieverbruik. 
Crisis
De eerste tuinders kwamen inderdaad in 2010, maar door de crisis raakte het project in het slop. Nu die voorbij is, is inmiddels tweederde van de 150 hectare aan beschikbare grond bezet. WarmCo2 is uit de rode cijfers en kan beginnen aan het terugbetalen van de afgesloten leningen. 

Imago

De moeizame start heeft er volgens Gijsbrecht Gunter voor gezorgd dat WarmCo2 het imago van hofdpijndossier heeft. Maar dat klopt volgens hem niet. "Er zijn al honderden mensen aabn het werk, van wie veel voorheen in een uitkering zaten. Kun je nagaan wat een besparing het oplevert, dat deze mensen hier in de kassen aan de slag kunnen."

Milieu

Belangrijkste winst zit hem volgens Gunter in het milieu. "Het gaat om 135.000 ton CO2, die voorheen gewoon de lucht in werd geblazen. Die gaat nu naar de kassen op de Axelse Vlakte. Er wordt nu tenminste iets nuttigs mee gedaan."
Directeur Jenny Crone van WarmCo2
Directeur Jenny Crone van WarmCo2 © Omroep Zeeland
WarmCo2 Congres 2
Kassen op de Axelse Vlakte bij Westdorpe
Kassen op de Axelse Vlakte bij Westdorpe © OZ