Nabestaanden in tranen bij onthulling van oorlogsmonument

Nabestaanden in tranen bij onthulling van oorlogsmonument
Nabestaanden in tranen bij onthulling van oorlogsmonument © Omroep Zeeland
Onthulling monument bommenwerper
Vier bemanningsleden overleefden de crash niet, de rest van de bemanning werd gevangengenomen door de Duitsers. Robert Oblinski was destijds de piloot. Zijn kinderen mochten donderdag het monument onthullen.
In de Verenigde Staten lijkt het soms net alsof ze het een beetje vergeten zijn, maar hier zal er altijd aan gedacht worden. Dat is een fijn gevoel.
Kristi Hoffman, nabestaande van een van de bemanningsleden
Menno Polderman nam het initiatief voor het monument. Zijn opa was getuige van de crash en vond naderhand een pilotenjas met daarop emblemen die de bemanningsleden op hun kleding droegen. Toen de Duitsers hem zagen met de pilotenjas, moest hij die afgeven, maar de emblemen had hij stiekem van de jas afgehaald.

Op zoek naar de namen achter de emblemen

Die emblemen kwamen terecht bij zijn kleinzoon Menno. Die ging de afgelopen twee jaar op zoek naar de namen achter die emblemen. "Ik was vastberaden om de familie van één bemanningslid te vinden en uiteindelijk vind je er meer dan twintig. Dat maakt het de jarenlange zoektocht meer dan waard. Daarnaast is het monument belangrijk zodat de volgende generatie ook nog steeds weet wat hier gebeurd is."
De bemanning van de neergestorte bommenwerper
De bemanning van de neergestorte bommenwerper © Menno Polderman
Kristi Hoffman is een van de Amerikanen die speciaal is overgevlogen voor de ceremonie. Haar opa zat in het vliegtuig en overleefde de crash. Ze vertelt in tranen dat ze dankbaar is voor het monument: "Het is emotioneel voor me omdat jullie hier blijven gedenken. In de Verenigde Staten lijkt het soms net alsof ze het een beetje vergeten zijn, maar hier zal er altijd aan gedacht worden. Dat is een fijn gevoel."

Levenswerk

Dat geeft ook initiatiefnemer Menno een voldaan gevoel: "Je moet altijd goed doen voor andere mensen en dit was een uniek project. Als ik dan de dankbaarheid uit Amerika zie, dat is onbeschrijfelijk. Dit is toch wel een beetje mijn levenswerk."
De Amerikaanse en de Nederlandse vlag wapperen bij monument voor bommenwerper
De Amerikaanse en de Nederlandse vlag wapperen bij monument voor bommenwerper © Omroep Zeeland
ITEM onthulling monument bommenwerper