De Groenlandse walvis is weer terug! Of toch niet?

Is dit de Groenlandse walvis? Vogelaars denken van wel...
Is dit de Groenlandse walvis? Vogelaars denken van wel... © Jaap van der Hiele

'Onbekende walvisachtige'

WESTENSCHOUWEN - De bewaking van het Topshuis op Neeltje Jans heeft op zijn verzoek een foto gemaakt van het dier. Van der Hiele heeft die foto op de dierensite waarneming.nl geplaatst als 'onbekende walvisachtige', vanwege zijn twijfels.

Klein stukje te zien

"Je ziet op de foto maar een klein stukje van het dier en ik zie niet genoeg om met zekerheid te kunnen zeggen dat het inderdaad om een Groenlandse walvis gaat", legt Van der Hiele uit. "We zijn nu aan het proberen om het dier opnieuw te terug te vinden en beter te bekijken."

Wel zeker

De Middelburgse vogelaar Marcel Klootwijk zag dezelfde foto en trok een andere conclusie. Hij is er wel zeker dat het om een Groenlandse walvis gaat en meldde dat op Twitter.

— Marcel Klootwijk (@Vogelsinbeeld)
">

Mogelijk dood dier

Volgens Van der Hiele zagen de medewerkers van het Topshuis die de foto maakten het dier drijven. Mogelijk kan het dus om een dood dier gaan, maar dat hoeft niet. "De Groenlandse walvis is een zeer rustige zwemmer, die vaak zichzelf laat meedrijven met de stroming. Dus dat kan het ook zijn geweest."

Eerste waarneming

In april zwom er ook al een exemplaar van het zeldzame zeezoogdier rond in Zeeuwse wateren. Het dier werd gezien in de Westerschelde bij Ritthem en voor de boulevard in Vlissingen. Dat was toen de eerste waarneming van een Groenlandse walvis in Nederland.