Waar blijft het Haagse geld voor Zeeland?

Waar blijft het Haagse geld voor Zeeland?
Waar blijft het Haagse geld voor Zeeland? © OZ
Zeeland wil Den Haag het hof maken
Zeeland wil Den Haag het hof maken © Omroep Zeeland

Zeeuwse economie

DEN HAAG - Zeeland wilde 100 miljoen voor de kerncentrale, geld voor een technische universiteit en geld voor een Zeelandfonds om de economie te versterken.
Het is donderdag 2 juni 2016. Oud-premier Jan Peter Balkenende en een grote groep Zeeuwse bobo's zijn bij elkaar gekomen in het ministerie van Economische Zaken. Balkenende heeft dan een half jaar onderzocht hoe de Zeeuwse economie een duwtje in de rug kan krijgen. Die donderdagmiddag presenteert hij zijn actieprogramma voor Zeeland.

Enorme bedragen

Het is een verlanglijst waar enorme bedragen aan vast zitten. Zeeland wil 100 miljoen euro de kerncentrale, geld voor een technische universiteit en 25 miljoen euro voor een fonds om de Zeeuwse economie sterker te maken. Kamp houdt de boot voortdurend af, maar na lang soebatten buigt de minister van Economische Zaken. In april belooft hij 25 miljoen euro uit te trekken voor projecten die Zeeland sterker moeten maken.

Bankrekening

Maar die 25 miljoen staat nog steeds niet op de bankrekening van Zeeland.  Het is nog steeds wachten op een brief aan de Tweede Kamer waarin die belofte ook zwart op wit staat.  Provinciebestuurder Jo-Annes de Bat kijkt reikhalzend uit naar die brief: "Niks is mooier dan dat de minister die brief vandaag stuurt. Hoe symbolisch zou het zijn als die brief komt als het precies een jaar is geleden dat we in Den Haag het actieprogramma presenteerden."
Minister Kamp
Minister Kamp © OZ
In zijn nopjes
Toch is De Bat nu al in zijn nopjes met de resultaten van het actieprogramma voor Zeeland. "Alle overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven zitten nu op één lijn. Dat was in het verleden weleens anders. Dat is niet handig als je aan het lobbyen bent in Den Haag." Die winst is dus alvast geboekt.
Moeilijke man
Nu nog het geld. Maar De Bat gelooft heilig in een goeie afloop: "Ja, minister Kamp is soms een moeilijke man. Hij kan een beetje hard zijn. Maar het is wel een man die zijn beloftes na komt. Zo heb ik hem wel leren kennen." En daarom zou het mooi zijn als vandaag, precies een jaar na dato, de brief komt waarin zwart op wit staat dat Zeeland 25 miljoen krijgt om te investeren in projecten voor de toekomst. 
Omroep Zeeland | © Tom Remijn
Luister hier naar het interview waarin provinciebestuurder Jo-Annes De Bat terugblikt op het jaar na de presentatie van het actieprogramma voor Zeeland: 
ITEM Jaar Balkenende