'Kaalslag door toenemende bomenkap, toezicht is onvoldoende'

'Kaalslag door toenemende bomenkap, toezicht is onvoldoende'
'Kaalslag door toenemende bomenkap, toezicht is onvoldoende' © OZ
Bomenkap Sloerand kerncentrale
Bomenkap Sloerand kerncentrale © OZ

Belangrijke rol

MIDDELBURG - Dat de partij zich hard wil maken voor het behoud van bomen is geen verrassing. Bomen spelen volgens GroenLinks een belangrijke rol in het filteren van fijnstof uit de lucht en de opvang van CO2. Bovendien zijn bomen cruciaal voor een gezonde bodem en voor het leven van allerlei dieren, zoals insecten en zijn ze beeldbepalend voor het landschap. 

'Soms nodig, vaak discutabel'

GroenLinks is ook realistisch: soms is de kap van bomen nu eenmaal nodig. Toch vindt de partij dat de bomenkap ook vaak discutabel te noemen valt. Grondbezitters en terreinbeheersorganisaties kunnen namelijk geld verdienen met de verkoop van het hout en snoeiafval. Ook hebben gemeenten flink bezuinigd op groenonderhoud, waardoor bomen sneller sneuvelen.

Kap in kaart

Een combinatie van bezuinigingen en een groeiende vraag naar hout, met name om te verbranden voor energie, geeft volgens GroenLinks een 'perverse prikkel' om veel hout te oogsten. GroenLinks wil dat de provincie de grootschalige kap van bomen in kaart gaat brengen, om overmatige kap tegen te gaan. De partij noemt de provincie Gelderland als goed voorbeeld. Daar wordt de bomenkap al wel geregistreerd. 

'Toenemende zorg'

De partij zegt dat er "een toenemende zorg is onder burgers en deskundigen, die de afgelopen jaren een forse toename van de kap van bomen waarnemen". Dat terwijl de bomen volgens de partij een belangrijk onderdeel vormen van 'het Zeeuwse kapitaal'. Daarom roept de fractie het dagelijks gemeentebestuur op om de bomen te beschermen, juist in een 'bomenarme provincie als Zeeland'.

Verzet

De kap van bomen stuit de laatste tijd inderdaad vaak op verzet. Zo was er in Middelburg jarenlang een politieke ruzie over de kap van de bomen op de Loskade en waren buurtbewoners niet blij met de kap van bomen bij de Sloerand van Borssele en bij de stadscamping in Middelburg.