Eerste huiler van het seizoen bij Brouwersdam

De huiler was bij Brouwershaven gezien door een Duitse toerist
De huiler was bij Brouwershaven gezien door een Duitse toerist © EHBZ
Omstanders probeerden het zeehondje te vangen waarna die terug het water invluchtte. Toen mensen van EHBZ aankwamen, werden kijkers op afstand gehouden. Na een tijdje klom het diertje toen weer op de basaltglooiing, schrijft de organisatie op Facebook.
Het diertje bleek een vrouwtje. Na eerste zorg heeft EHBZ het jonge zeehondje naar Stichting A Seal, een centrum voor zeezoogdierenzorg gebracht.

Moedermelk

De huiler was nog te jong om zichzelf te redden. In de eerste weken na de geboorte is het zeehondje afhankelijk van moedermelk. Als het dier dat niet krijgt, is het ten dode opgeschreven, zegt Albert Dijkstra van EHBZ.
'Dit diertje is haar moeder kwijtgeraakt'
Bij Stichting A Seal krijgt het zeehondje de juiste voeding voor de eerste weken. In vel gevallen wordt het dier na een maand of drie weer vrijgelaten in zee.
Wie een zeehond op het strand ziet, kan beter op afstand blijven, zegt Dijkstra. "Allereerst het is een beschermde diersoort die je niet mag storen. Tegelijkertijd is het gewoon een roofdier, die plotseling om zich heen kan gaan bijten. Het is daarom niet veilig om het dier zomaar te benaderen."