Je wc doorspoelen met zeewater en al voetballend energie opwekken

Het team de Dyoxietjes van de Pontes Pieter Zeeman havo uit Zierikzee heeft de Energy Battle gewonnen. Een wedstrijd met duurzame ideeën voor de toekomst, bedacht door Zeeuwse scholieren. Woensdagavond gingen ze de strijd aan in de bibliotheek in Middelburg.

Deelnemers presenteren zich tijdens de Energy Battle. (foto: Omroep Zeeland)

Energie Zeeland organiseert de Energy Battle om zo scholieren haalbare ideeën voor energiebesparing en duurzame energie te laten bedenken. Na de voorbereidingen in de lessen vanaf oktober 2017 en de voorrondes in de klas, presenteerden de finalisten woensdagavond hun ideeën aan het publiek. De inzendingen werden beoordeeld door een vakjury bestaande uit vertegenwoordigers van Delta, Provincie Zeeland, ZMf en ZB Planbureau.

Energie door te sporten

Leerlingen kwamen onder meer met het idee om sportvelden energie op te laten wekken door de bewegingen van de sporters. Daarmee zouden de lampen op de sportvelden kunnen branden. Dat idee kreeg de eerste prijs van de jongerenjury. Verder werd er bijvoorbeeld gesproken over de wc doorspoelen met zeewater en leven zonder gas. Door de inzet van zonnepanelen, elektrisch koken en een warmtepomp moet dat mogelijk zijn. De presentatie daarover van de Dyoxietjes kreeg de eerste prijs van de vakjury.

De Energy Battle: scholieren gaan de strijd aan

Meer over dit onderwerp:
Middelburg Walcheren energie scholen
Deel dit artikel:

Reageren