De praatpaal is definitief uitgepraat

De praatpaal is definitief uitgepraat
De praatpaal is definitief uitgepraat © Omroep Zeeland
De praatpalen verdwijnen, maar de meeste mensen gaan ze niet missen.

Verandering

Sinds 1970 staan er praatpalen langs de Nederlandse wegen; in totaal zo'n 3.300, om de twee kilometer. In Zeeland staan er zo'n 130 palen. Daar zit nu een zak overheen met de boodschap dat de palen buiten gebruik zijn. De komende drie maanden worden de palen verwijderd. Wanneer de Zeeuwse palen precies weg gaan, is nog niet duidelijk volgens Gertske de Bruijn van Rijkswaterstaat.
Het is een teken des tijds dat de praatpalen verdwijnen. Dat is achterhaalde techniek.
Automobilist
De praatpalen zijn van Rijkswaterstaat en die moet ze ook onderhouden. De grootste kostenpost was het mobiele netwerk, maar ook de palen zelf hadden onderhoud nodig. Zo moesten batterijen vervangen worden of beschadigingen hersteld. Nu dat weg valt bespaart Rijkswaterstaat in Nederland zo'n 1 miljoen euro.

Iedereen heeft mobiele telefoon

De automobilist is nu zelf verantwoordelijk voor het bereiken van de hulpdiensten. Inmiddels heeft bijna iedereen een mobiele telefoon die hiervoor gebruikt kan worden en veel nieuwe auto's komen met een ingebouwd noodsysteem. Volgens De Bruijn zag de ANWB de afgelopen jaren het aantal pechgevallen via de praatpalen sterk teruglopen. 
<p>De praatpalen in cijfers:<br>-In Nederland staan zo'n 3300 praatpalen<br>-In Zeeland staan zo'n 130 praatpalen<br>-Met het wegvallen van het onderhoud bespaart Rijkswaterstaat zo'n 1 miljoen euro per jaar<br>-De praatpalen werden in 1970 langs de Nederlandse wegen geplaatst<br>-Per 1 juli 2017 werken de palen niet meer<br>-De komende drie maanden worden de palen weggehaald</p>