Zeer hoge kans op natuurbranden: code rood

De brandweer blust een duinbrand bij Dishoek
De brandweer blust een duinbrand bij Dishoek © HV Zeeland
De afgelopen dagen was code oranje al van kracht. Dat heeft te maken met de aanhoudende droogte. Inmiddels geldt in Zeeland, Brabant en delen van Limburg nu code rood.
Volgens de veiligheidsregio zijn in Zeeland vijf gebieden extra kwetsbaar vanwege de bossen en planten die in dat gebied staan. Het gaat om De Manteling bij Oostkapelle, De Schotsman op Noord-Beveland, de Schouwse duinen bij Burgh-Haamstede, het Axelse bos en het waterwingebied bij Sint Jansteen.
Code rood: wat wél en niet mag
MeteoConsult verwacht dat het vandaag ook weer uitermate warm wordt. De maximumtemperatuur komt waarschijnlijk uit op zo'n 31 graden. Lokaal in Zeeuws-Vlaanderen zelfs 33 graden.

Sigaretten en glas

De veiligheidsregio vraagt mensen extra op te letten. Zo mogen er in natuurgebieden geen vuren worden gemaakt. Ook zijn vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk niet toegestaan in de natuurgebieden. "Gooi sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee", zegt Mirja Vis van de veiligheidsregio. 
Code rood wordt "echt heel weinig afgegeven", aldus Vis. "In mijn ervaring is dit de eerste keer dat ik dit meemaak en ik werk al zo'n vier vijf jaar bij de veiligheidsregio."
Nu code rood is afgegeven, is de brandweer extra alert

Extra alert

Voor de veiligheidsregio betekent code rood dat de brandweer extra alert is. Op het moment dat er een brand gemeld wordt, vertrekken ze met groot materiaal.  Brandweerlieden die met verlof zijn, worden niet opgeroepen, omdat de bezetting waar nu mee gewerkt wordt goed is volgens de veiligheidsregio.