OM eist twee jaar cel en tbs tegen 37-jarige ontuchtverdachte

OM eist twee jaar cel en tbs tegen 37-jarige ontuchtverdachte
OM eist twee jaar cel en tbs tegen 37-jarige ontuchtverdachte © OZ
OM eist twee jaar cel en tbs tegen ontuchtverdachte
De verdachte staat terecht voor een reeks zedendelicten met meerdere minderjarige jongens. Het gaat om zeventien strafbare feiten die hij zou hebben gepleegd met jongens van 13 tot 16 jaar. Zo zou hij kinderporno in zijn bezit hebben gehad en geprobeerd hebben om de jongens over te halen om seksuele handelingen te verrichten. 

Tegen de lamp

De verdachte liep tegen de lamp nadat hij contact had gehad met een minderjarige jongen uit Zierikzee. Hij heeft met die jongen de nacht doorgebracht in een hotel. Daarbij werden ook seksuele handelingen verricht, gaf de verdachte tijdens de zitting toe. Daarnaast zou de man ook slachtoffers hebben gemaakt in andere delen van Nederland, België en Duitsland.
Mijn wereld stortte in, ik kon alleen huilen. Hoe kan een volwassen man dit doen?
De moeder van een van de slachtoffers
Tijdens de zitting schipperde de verdachte tussen ontkenning en berouw. Het ene moment ontkende hij bepaalde slachtoffers te kennen en op een ander moment gaf hij toe dat hij 'dreigende taal' heeft gebruikt bij andere jongens en dat zijn gedrag 'onacceptabel' was.
Er werd ook een verklaring voorgelezen van de moeder van een van de slachtoffers. "Mijn wereld stortte in, ik kon alleen huilen", schrijft de moeder. "Hoe kan een volwassen man dit doen?", vroeg ze zich af. 

In tranen

Die boodschap kwam hard aan bij de verdachte. De 37-jarige man was in tranen bij het voorlezen van de verklaring van de moeder. "Het is heel confronterend om te horen wat mijn gedrag heeft veroorzaakt", aldus de verdachte.
In de rechtbank werden ook meerdere psychologische rapporten aangehaald. Daaruit blijkt dat de man 'narcistische en anti-sociale trekken' heeft. In die rapporten wordt dan ook tbs geadviseerd. 

Advocaat wil deels vrijspraak

De advocaat van de verdachte wil dat haar cliënt voor een deel van de feiten vrijgesproken wordt, vanwege gebrek aan bewijs. Daarom pleitte zij ervoor om de man geen celstraf te geven en te volstaan met de behandeling in een tbs-kliniek. 
Wat de advocaat betreft vertrekt de verdachte zo snel mogelijk naar een kliniek in Assen. Haar cliënt zou 'zeer gemotiveerd' zijn om met de behandeling te starten. Uit de psychologische rapporten komt een ander beeld naar voren. Uit die rapporten blijkt twijfel over of die gemotiveerde houding echt is of louter 'voor de bühne'.

Voorarrest

De verdachte heeft al een jaar in voorarrest gezeten voor deze zaak. Dat is 19 mei opgeheven. Hij mocht sindsdien de zaak in vrijheid bij zijn ouders in Den Haag afwachten. Maar de rechtbank gaf geen goedkeuring voor het verlengen van het schorsingsverzoek van zijn advocaat, dus gaat hij weer terug de cel in om daar de uitspraak van de rechters af te wachten. 
Naast de celstraf en tbs heeft de moeder van de minderjarige jongen uit Zierikzee een schadevergoeding geëist van 2110 euro voor materiële en immateriële schade. 
De rechtbank in Middelburg doet op 10 juli uitspraak. 
Verslaggever Marike Konings woonde de zitting bij en deed verslag vanuit de rechtbank: