Centrum Terneuzen getroffen door stroomstoring

Centrum Terneuzen getroffen door stroomstoring
Centrum Terneuzen getroffen door stroomstoring © Paul van Es uit Terneuzen
Enduris hoopte in eerste instantie de storing voor 17:00 te hebben opgelost
Enduris hoopte in eerste instantie de storing voor 17:00 te hebben opgelost © Omroep Zeeland
De stroomstoring ontstond iets voor 15:00 uur. Twaalf straten zaten zonder stroom. Iets minder dan duizend huishoudens werden getroffen door de storing. Enduris hoopte voor 17:00 uur het probleem te hebben opgelost, maar dat is niet gelukt.
ITEM stroomstoring Terneuzen Enduris
Normaal gesproken kan de stroom worden omgeleid, maar door een tweede storing was dat nu niet mogelijk. Door die tweede storing is het volgens Enduris nu heel lastig om het probleem snel op te lossen.

'Pure pech'

Volgens Martin Martens van Enduris was het deze combinatie van twee storingen pure pech. "Normaal gesproken hebben we dit zo opgelost, maar door die combinatie met de tweede storing zijn we nu wel wat langer bezig." 
Om de getroffen Terneuzenaren snel weer stroom te leveren is er aan het einde van de middag een aggregaat ingezet. Die voorzag de Kennedylaan en de Stationsweg tijdelijk van stroom. 

Weer toegang tot elektriciteit

Vier andere aggregaten zijn ingeschakeld om stroom te leveren aan de andere tien getroffen straten. Die arriveerden in het begin van de avond, waardoor steeds meer getroffen huishoudens weer toegang kregen tot elektriciteit.
In de tussentijd werden ook de achterliggende problemen aangepakt. Zodra die opgelost zijn, worden de getroffen huishoudens weer aangesloten op het gewone netwerk. Dat gebeurt rond middernacht, verwacht Enduris. 

'Even op zwart'

"Bij die overgang gaan die huizen wel weer even op zwart", waarschuwt Martens. "Maar dat duur maar eventjes. En dan is de gewone stroomvoorziening weer hersteld."
Het was een beangstigend beeld, alles was donker, dus ik durfde niet naar binnen.
Inwoonster van Terneuzen
Op sociale media beklagen de getroffen Terneuzenaren zich erover hoe lang het duurt voor de problemen opgelost zijn. Met name de diepvriezen vol voedsel die ontdooien door de stroomstoring leiden bij veel Terneuzenaren tot klachten, zoals blijkt uit de reacties op ons Facebookbericht.

Angstige momenten

De stroomstoring zorgde ook voor angstige momenten, onder meer in het Terneuzense winkelcentrum Schuttershof, waar de supermarktketen Jumbo een vestiging heeft. "Het was een beangstigend beeld, alles was donker, dus ik durfde niet naar binnen", vertelt een vrouw uit Terneuzen. "Ik dacht meteen dat er iets ernstigs gebeurd was. En ik was niet de enige: iedereen stond buiten."