Docenten naar huis vanwege besmettingsgevaar kinkhoest

Docenten naar huis vanwege besmettingsgevaar kinkhoest
Docenten naar huis vanwege besmettingsgevaar kinkhoest © Anjanettew
Baby in de wieg
Baby in de wieg © Kenneth Lu
Pasgeboren baby's zijn zeer kwetsbaar voor kinkhoest. Volgens het RIVM kunnen jonge baby's soms stoppen met ademhalen of blauw verkleuren. 

Zeer besmettelijk

Kinkhoest is zeer besmettelijk. Mensen kunnen elkaar besmetten door te hoesten. Voor pasgeboren baby's die besmet raken is de moeder meestal de besmettingsbron.
De school heeft de ouders ingelicht. Omdat de leerlingen met kinkhoest geen gevaar vormen voor andere leerlingen, kunnen die wel gewoon naar school.
We zien soms kinderen die op hun vierde gevaccineerd zijn op hun tiende weer kinkhoest kunnen krijgen. Het vaccin beschermt je dus maar zes jaar.
Hetty Koppenaal van de GGD
De GGD is niet verbaasd over de uitbraak van kinkhoest. De ziekte komt wel vaker voor in Zeeland, met name op Tholen en in de gemeente Reimerswaal, waar de dekkingsgraad van de vaccinatie tegen deze ziekte lager ligt dan in de rest van de provincie.

Beperkte periode

Wat veel mensen zich volgens Hetty Koppenaal van de GGD vaak niet realiseren is dat het vaccineren tegen de kinkhoest je maar een beperkte periode beschermt. "We zien soms kinderen die op hun vierde gevaccineerd zijn op hun tiende weer kinkhoest kunnen krijgen. Het vaccin beschermt je dus maar zes jaar."
ITEM kinkhoest op school GGD
Dat is meestal geen probleem, omdat kinkhoest voor de meeste mensen met de juiste medicatie geen ernstige ziekte is. Aangezien de ziekte wel gevaarlijk is voor pasgeboren kinderen en dat hoogzwangere vrouwen die de ziekte oplopen hun ongeboren kind kunnen besmetten, wordt aangeraden om je in zo'n situatie opnieuw in te enten.

'Antistoffen overgedragen aan kind'

Twee jaar geleden werd al geadviseerd dat alle zwangere vrouwen zich tegen kinkhoest laten vaccineren, maar dat wordt nog niet door iedereen ook daadwerkelijk gedaan. "Dat wordt binnenkort ook vergoed vanuit de overheid", vertelt Koppenaal. "Ik zou dat ook echt aanraden, want de antistoffen worden overgedragen op het kind, zodat die in ieder geval de eerste maanden beschermd is."