Nieuwe mosselen zijn aan de kleine kant

Nieuwe mosselen zijn aan de kleine kant
Nieuwe mosselen zijn aan de kleine kant © OZ
Nieuwe mosselen zijn aan de kleine kant
Ondanks het mooie, warme weer van de afgelopen weken blijft de grootte van de schelpdieren nog wel achter op het formaat van vorig jaar. Maar volgens veilingmeester Nico van Zantvoort is de kwaliteit goed: "De schelpen zijn nog wel wat klein, maar de groei zal zich de komende weken doorzetten." 
Door de tegenvallende grootte zijn er nog weinig mosselen op consumptiegrootte. De mosselsector houdt wel goede hoop dat door de regen van de afgelopen dagen de groeiachterstand kan worden ingehaald. 

Opgegeten

De eerste oogst mosselen werd na het opvissen op een zandplaat in de Oosterschelde klaargemaakt en opgegeten. Voor de bereiding waren de Vlamingen Karel&Birger verantwoordelijk. Zij zijn de winnaars van het Belgische tv-programma Mijn Pop-Up restaurant 2017. De Belgische biersommelier Ben Vinken gaf een presentatie over de combinatie van mosselen en bier. 

Hangcultuur

Eind mei was het mosselseizoen al een beetje geopend, met het opvissen van de hangcultuurmosselen. Doordat deze mosselen dichter onder het wateroppervlakte groeien, krijgen zij meer voedingsstoffen dan bodemcultuurmosselen. Daardoor zijn de hangcultuurmosselen eerder geschikt voor consumptie. 
Hoewel de mosselen al een maand verkrijgbaar zijn, is de opening van het mosselseizoen traditiegetrouw op het moment dat de eerste bodemcultuurmosselen worden opgevist.