Bonnen handmatig uitgeschreven vanwege internetstoring politie

Bonnen handmatig uitgeschreven vanwege internetstoring politie
Bonnen handmatig uitgeschreven vanwege internetstoring politie © Rechtenvrij
Boete onder ruitenwisser
Boete onder ruitenwisser © Omroep Zeeland
Door de storing konden agenten geen informatie opzoeken in de politiesystemen. Ook konden ze niet digitaal bonnen uitschrijven, omdat ze niet konden inloggen op het digitale systeem waarmee de bonnen normaal gesproken worden uitgeschreven. 
Bekeuringen moesten daarom tijdelijk handmatig met pen en papier worden uitgeschreven. Pas in de loop van de avond werd het probleem opgelost en werden de digitale systemen van de politie langzamerhand weer opgestart.

Niet door wereldwijde cyberaanval

De politie benadrukt dat deze internetstoring niet komt door de wereldwijde cyberaanval, die onder meer de Rotterdamse haven treft. De storing met het mailverkeer van de politie heeft daar wel iets mee te maken. 
Bericht op scherm van computer die is getroffen door gijzelsoftware
Bericht op scherm van computer die is getroffen door gijzelsoftware © Christiaan Colen op Flickr
De storing in het mailverkeer komt door maatregelen die de politie heeft genomen om te voorkomen dat de computers van de politie worden besmet met gijzelsoftware. Door zulke virussen worden de bestanden op je computer onbereikbaar en je kunt er alleen weer bij als je de portemonnee trekt.

Geen externe e-mail

Om te voorkomen dat politiesystemen door zulke virussen besmet raken zijn delen van de website politie.nl offline gehaald en komt er geen externe e-mail meer binnen bij de politie. Die wordt tijdelijk in een wachtportaal gezet. Pas later, na onderzoek, worden die externe e-mails weer vrijgegeven en komen ze alsnog aan.