Mosselsector wil niet stilzitten, maar vooruitkijken

Mosselsector wil niet stilzitten, maar vooruitkijken
Mosselsector wil niet stilzitten, maar vooruitkijken © OZ
De mosselsector en aanverwante bedrijven spraken elkaar vandaag tijdens de tweede editie van het Mosselevent in Yerseke.
Tijdens het mosselen eten, kijken naar de toekomst

ICT en mossels

Anne Bruinsma van Farmhack, een initiatief waarbij ICT'ers samen met een boer op zoek gaan naar technologische oplossingen voor problemen die een boer heeft, was uitgenodigd om de mosselvissers en kwekers frisse, nieuwe ideeën te geven over hoe zij efficiënter hun werk kunnen doen.
Hoewel de zaal tijdens haar presentatie koeltjes reageerde, had ze na afloop volop ideeën: "Mosselvissers brengen nog heel veel uur op het water door voor observaties en die zou je ook kunnen doen met relatief goedkope sensoren, zodat het automatisch gaat."

Meer technologie

Ondanks dat het nu goed gaat met de sector, hoeft dat volgens Bruinsma niet te betekenen dat er niet moet worden geïnvesteerd in nieuwe ontwikkelingen. Hoewel de meeste mosselvissers nog afwachtend zijn met het toepassen van nieuwe technologie, verwacht Bruinsma wel dat er het een en ander gaat veranderen: "Ik denk dat er over vijf jaar nog steeds mosselschepen uitvaren, maar wel met meer technologie."
Meer technologie voor mosselsector