Onderzoek: Laat huilers wat langer alleen

Onderzoek: Laat huilers wat langer alleen
Onderzoek: Laat huilers wat langer alleen © Margot de la Ruelle
Zeehonden op strand bij Renesse
Zeehonden op strand bij Renesse © Ron Stam
Nu nog worden de zeehondenpups naar opvangcentra gebracht, als ze langer dan twee uur zonder moeder worden gezien. Volgens het onderzoek kunnen de huilers wel acht uur zonder moeder, en kunnen ze ook melk krijgen van een andere moeder. De Groningse onderzoekers willen dan ook iedereen vragen om de zeehonden rust te geven en zeer terughoudend te zijn met het opvangen van pups. 
Onderzoeker Ton Groothuis van Rijksuniversiteit Groningen: 
Ton Groothuis van Rijksuniversiteit Groningen over het onderzoek
Pup eind juni 2017 aangetroffen bij Hansweert
Pup eind juni 2017 aangetroffen bij Hansweert © Jaap van der Hiele
"Kort door de bocht; Dit onderzoek zal mij worst wezen," zo luidt de eerste reactie van Jaap van der Hiele van Reddingsteam Zeedieren (RTZ). Volgens Van der Hiele zijn de Dollard - waar het Groningse onderzoek werd gehouden - en de Zeeuwse wateren niet te vergelijken. 
Groningen is geen Zeeland 
"Alleen al de verstoring die er hier is, van scheepvaartverkeer op Westerschelde tot recreatie op Oosterschelde, maakt het hier heel anders." Hij houdt dan ook vast aan zijn credo om na meldingen de huilers zo snel mogelijk op te halen. 
Volgens Van der Hiele zou alleen een apart onderzoek in de Zeeuwse wateren hem kunnen overhalen een ander beleid te gaan voeren bij het opvangen van de zeehonden.