Laagterecord faillissementen in Zeeland

Record-weinig bedrijven in Zeeland failliet
Record-weinig bedrijven in Zeeland failliet © Omroep Zeeland
In het eerste kwartaal van 2013 liep het aantal faillissementen zelfs nog op naar 38, maar daarna zette de daling in. Inmiddels is het cijfer zelfs iets lager dan vlak voor de crisis. In het eerste kwartaal van dit jaar werden nog zeventien faillissementen uitgesproken, ook al minder dan in de negen jaren daarvoor. 
De ontwikkeling van het aantal faillissementen sinds de crisis
De ontwikkeling van het aantal faillissementen sinds de crisis © Omroep Zeeland

Trend

Zeeland volgt met de dalende lijn de landelijke trend. Vooral de handel heeft het nog moeilijk, maar dat is tegelijk ook de grootste Nederlandse bedrijfstak. In verhouding tot het aantal ondernemingen wordt in de horeca de meeste bedrijven failliet verklaard. Zulke uitsplitsingen naar bedrijfstakken zijn niet beschikbaar voor Zeeland. De veertien Zeeuwse faillissementen van het afgelopen kwartaal betrof twaalf bedrijven en twee particulieren.
We moeten Zeeland beter verkopen in de rest van het land, om zo meer personeel naar onze bedrijven te halen.
Cees Pille van de Brabants-Zeeuwse-Werkgeversvereniging
Volgens Cees Pille, de secretaris van de BZW, de Brabants-Zeeuwse-Werkgeversvereniging, regio Zeeland, is het lage aantal faillissementen een teken dat de Zeeuwse economie weer uit het dal kruipt. Toch voorziet hij ook knelpunten voor de Zeeuwse economie. 
ITEM Faillissementen Zeeland BZW

Tekort aan technisch personeel

Een van die knelpunten is een toekomstig tekort aan technisch personeel. "We moeten Zeeland beter verkopen in de rest van het land, om zo meer personeel naar onze bedrijven te halen", vindt Pille. Ook moet er een beter spoortraject komen voor goederenvervoer, zowel in de Kanaalzone als in het Sloegebied. "Daar zijn we nu voor aan het lobbyen."