Zeeland wordt wakker: gestroomlijnde kering, zoute tomaten en gestrand vaartuig

Zeeland wordt wakker: gestroomlijnde kering, zoute tomaten en gestrand vaartuig
Zeeland wordt wakker: gestroomlijnde kering, zoute tomaten en gestrand vaartuig © Omroep Zeeland
Vier Chinezen en een Mexicaan stroomlijnen de Oosterscheldekering.
Vier Chinezen en een Mexicaan stroomlijnen de Oosterscheldekering. © Dick de Kock / Omroep Zeeland Flickr

Kering

Door de Oosterscheldekering beter te stroomlijnen, kan er zeker acht procent meer water door. Met een schaalmodel hebben studenten van hogeschool HZ uitgezocht dat aangepaste pijlers en dorpels op de bodem, minder water tegenhouden. Er komt nu een vervolgonderzoek wat de gevolgen zijn voor de natuur in de Oosterschelde, en de stroomturbines in de kering.
Tomaten smaken lekkerder als ze met zout water zijn gekweekt, stellen onderzoekers van de Universiteit Gent.
Tomaten smaken lekkerder als ze met zout water zijn gekweekt, stellen onderzoekers van de Universiteit Gent. © Wessel de Puyt (Flickr Omroep Zeeland)

Zoetzoute tomaten

Tomatenkweker Dick van Noord uit Sirjansland is positief over de resultaten van een onderzoek waaruit blijkt dat tomaten gekweekt met zout water lekkerder smaken. Volgens van Noord is de smaak niet alleen beter, maar kan er ook goedkoper zout water worden gebruikt.
Landingsvaartuig gestrand
Landingsvaartuig gestrand © Harry Hospes

Landingsvaartuig gestrand

Bij het Vlissingse Badstrand heeft urenlang een landingsvaartuig van de marine vastgezeten op een zandbankje. Het vaartuig kwam vast te zitten tijdens een oefening en trok veel bekijks. Pas bij opkomend tij afgelopen nacht kwam het weer los
De Veiligheidsregio Zeeland maakt zich zorgen over het ontbreken van goede voorlichting aan de bevolking rond de verstrekking van de jodiumtabletten.
De Veiligheidsregio Zeeland maakt zich zorgen over het ontbreken van goede voorlichting aan de bevolking rond de verstrekking van de jodiumtabletten. © Omroep Zeeland

Jodiumtabletten

De verspreiding van jodiumtabletten wordt een maand uitgesteld. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid besloten, nadat Veiligheidsregio Zeeland daar in een brief om gevraagd heeft.
De kerk in Kloosterzande.
De kerk in Kloosterzande. © Gina Heynze uit Kloosterzande

Het weer

Zonnige perioden en droog. Vanmiddag wordt het maximaal 19 tot 21 graden. Er waait een zwakke tot hooguit matige wind uit verschillende richtingen.