Verspreiding van jodiumtabletten uitgesteld

© OZ
De veiligheidsregio's maken zich zorgen over het ontbreken van goede voorlichting aan de bevolking rond de verstrekking van de tabletten. "Wij voorzien dat door het ontbreken van een publiek begrijpbare context, er grote onrust gaat ontstaan bij de distributie van jodiumtabletten", schrijft de voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland Jan Lonink in de brief aan minister Schippers, die eerder deze week verstuurd werd. "De veiligheid van kerncentrales zal wederom ter discussie komen en de onrust die er in sommige regio's hierover is, zal worden versterkt."
ITEM Uitstel jodiumpillen
© Chris Verkaart / Flickr

Goede communicatie is belangrijk

Voor het eerst worden jodiumtabletten in de hele provincie - onder jongeren tot achttien jaar - uitgedeeld. De veiligheidsregio wil de Zeeuwen goed informeren, niet alleen over het gebruik van jodiumtabletten, maar ook over het waarom. "We willen niet botweg jodiumpillen opsturen zonder een campagne vooraf om uit te leggen waarom we die pillen versturen en wat het gevaar is", legt Lonink uit. De Veiligheidsregio's gaan nu onderzoeken of een maand uitstel genoeg is.
<h2>Wat is er veranderd? </h2><p>Alle landen die te maken hebben met kerncentrales - Nederland, België en Duitsland - hebben afgesproken dat ze dezelfde zones aanhouden en op dezelfde manier jodiumtabletten uitreiken", legt woordvoerder Mirja Vis uit. Waar eerst alleen mensen die in een straal van tien tot vijfentwintig kilometer rond een kerncentrale wonen jodiumpillen kregen, is dat nu uitgebreid tot honderd kilometer. Dat betekent dat heel Zeeland nu in het risicogebied valt. </p><h2>Wie krijgen er jodiumtabletten? </h2><p>In een straal van 20 kilometer: mensen t/m 40 jaar en zwangere vrouwen In een straal van 100 kilometer: mensen t/m 18 jaar en zwangere vrouwen </p><h2>Wat doen jodiumtabletten? </h2><p>Jodiumtabletten, ook wel kernramppillen genoemd, verzadigen het lichaam met ongevaarlijk jodium. De schildklier sluit zich na inname van een tablet af, waardoor er geen radioactief jodium meer wordt opgenomen. Jodiumtabletten beschermen vooral jongeren; bij ouderen is de kans op schildklierkanker door radioactieve straling kleiner. </p>