Dertien zwemmers van zandplaat bij Breskens gehaald

Dertien zwemmers van zandplaat bij Breskens gehaald
Dertien zwemmers van zandplaat bij Breskens gehaald © KNRM
Verschillende langsvarende schepen dachten dat de zwemmers in de problemen waren geraakt en sloegen alarm bij de Nederlandse Kustwacht. Volgens KNRM-schipper Marcel van den Nieuwendijk hoefden de zwemmers niet gered te worden. "Ze waren goed voorbereid, hadden allerlei hulpmiddelen als ze eventueel in nood waren. Ze hadden alles keurig voor elkaar. Maar, ze waren vergeten een melding te maken en de juiste vergunningen aan te vragen."
Schipper over zandplaat
Twee opstappers van de Bressiaanse reddingboot worden op de plaat gezet om poolshoogte te nemen.
Twee opstappers van de Bressiaanse reddingboot worden op de plaat gezet om poolshoogte te nemen. © KNRM Breskens
En dus trok de reddingboot Zeemanshoop van de KNRM Breskens naar de zandplaat om poolshoogte te nemen. "Die mensen stonden naar ons te kijken van 'wat kom je doen?'", lacht schipper Van den Nieuwendijk. "Dan leg je dat uit en dan begrijpen ze het gelukkig wel."

Geen vergunning

De KNRM Breskens heeft de groep van de zandplaat gehaald en afgezet in Breskens. Van Rijkswaterstaat kregen de zwemmers een standje, omdat het verboden - en gevaarlijk - is om zonder vergunning de drukke vaargeul over te steken.
"De Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit geeft geen toestemming om vaarwaters zwemmend over te steken, tenzij daar vergunningen voor aangevraagd én uitgegeven zijn", legt Van den Nieuwendijk uit. "Als die vergunningen worden uitgegeven, worden de autoriteiten ook op de hoogte gesteld. Wanneer er dan een noodmelding 'mensen te water' binnenkomt, weten wij dat dat die groep zwemmers is en worden de hulpdiensten niet gealarmeerd."