'We smeren met zijn allen nog steeds te weinig'

'We smeren met zijn allen nog steeds te weinig'
'We smeren met zijn allen nog steeds te weinig' © Omroep Zeeland
Smeren tegen huidkanker

Basaalcelcarcinoom

"Mensen gaan steeds vaker op zonvakanties. En ook zonnebanken vergroot de kans op huidkanker. In sommige landen zijn zonnebanken zelfs verboden", vertelt dermatoloog Robert van der Leest, werkzaam in het ADRZ. "Ik kom heel vaak patiënten tegen met een basaalcelcarcinoom. Dat is de meest voorkomende huidkanker. Het is in principe een huidkanker die niet gevaarlijk is. Het kan niet uitzaaien richting de lymfeklieren."
Basaalcelcarcinoom komt ongeveer bij één op de vijf Nederlanders voor. In 80 procent van de gevallen komt het voor in het gezicht. Dat betekent dat je vervelende ingrepen in je gezicht krijgt.
Van der Leest vraagt vaak aan zijn patiënten of ze zich goed beschermen tegen de zon. "Wat ik dan heel vaak hoor, is dat mensen die al wat bruiner van zichzelf zijn, denken dat ze beter beschermd zijn tegen de zon. Het lijkt misschien dat je minder snel verbrandt, maar het risico op huidkanker verlaagt niet."
Kindje met zonnebril
Kindje met zonnebril © Omroep Zeeland

Kinderen zijn extra gevoelig

Juist bij kinderen kunnen beschadigingen door uv-straling uit zonlicht gevolgen hebben omdat hun huidcellen extra kwetsbaar zijn. Doordat kinderen in de groei zijn, gaat celdeling bij hen snel. Zo snel, dat niet alle beschadigde huidcellen kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen. Dit zorgt voor een verhoogde kans op huidkanker op latere leeftijd.
<h2>Smeertips</h2><p>- Gebruik een zonnebrandcrème met beschermingsfactor van minstens 30.</p><p>- Smeer je in een halfuur voor je naar buiten gaat.</p><p>- Smeer je kind in voor het naar school gaan.</p><p>- Herhaal het smeren iedere twee uur, of vaker na zweten, zwemmen, afdrogen of het sporten.</p><p>- Vergeet de volgende plekken niet in te smeren: oren, lippen én de bovenkant van voeten.</p><h2>Andere bruikbare tips om verbranden tegen te gaan</h2><p>- Bescherm de huid met bijvoorbeeld een shirt met mouwen</p><p>- Sommige kleding laat nog uv-straling door. Als je zeker wilt zijn van de bescherming tegen de zon, kies dan uv-werende kleding.</p><p>- Hoedjes of petjes helpen hoofd en nek beschermen.</p><p>- Zet een zonnebril op (met uv-werende glazen). </p><p>- Tussen 12 en 15 uur is de zon het schadelijkst. Zoek de schaduw op tijdens deze uren.</p>