Marco Minnaard laat zich zien in zware Alpenrit

Marco Minnaard laat zich zien in zware Alpenrit
Marco Minnaard laat zich zien in zware Alpenrit © Omroep Zeeland
Marco Minnaard
Marco Minnaard © Orange Pictures
Minnaard maakte aanvankelijk geen deel uit van de vlucht van de dag, maar wist samen met de Fransen Pierre-Luc Perichon en Brice Feillu de oversteek te maken van het peloton naar de kopgroep. Daarin hield hij lang stand, maar toen Bauke Mollema ging versnellen om de voorsprong van zijn kopman Alberto Contador te vergroten, moest Minnaard passen.
Roglic
De etappe werd gewonnen door de Sloveen Primoz Roglic, die vorige maand nog de sterkste was bij de proloog van de Ster ZLM Toer in Westkapelle. Minnaard eindigde de etappe als 31e op 16 minuten en 41 seconden van Roglic. In het algemeen klassement steeg hij daardoor naar de 39e plaats.
Marco Minnaard
Marco Minnaard © Omroep Zeeland

Wij volgden te verrichtingen van Minnaard in de kopgroep in onderstaande liveblog:

15.44 uur

Minnaard is opgeslokt door het peloton. Zijn vluchtpoging is voorbij.

15.38 uur

Minnaard moet zeventien man laten gaan. Hij kan het hoge tempo op de Télégraphe, gemaakt door Bauke Mollema, niet meer volgen.

15.35 uur

De kopgroep dunt uit op de Télégraphe. Hij bestaat nog uit negentien renners. Marco Minnaard hangt er nog aan.

15.26 uur

Pantano geeft flink gas in de kopgroep, waardoor de voorsprong op de groep Froome (47 renners) oploopt naar 3.40'). Minnaard houdt nog altijd stand vooraan. De kopgroep begint aan de Télégraphe, een col van de eerste categorie.

15.07 uur

De 24 vooraan blijven voorlopig bij elkaar. De voorsprong op het peloton met gele trui-drager Chris Froome is drie minuten. Marcel Kittel heeft opgegeven door zijn val aan het begin van de etappe.

14.53 uur

Met nog een kleine 100 kilometer te rijden komt de groep Minnaard terug bij de twee koplopers. De enige Zeeuw in de Tour de France van dit jaar rijdt nu met Navarro, De Gendt, Contador, Mollema, Feillu, Pauwels, Gallopin, Roche, Kiserlovski, Frank, Pantano, Roglic, Perichon, Castroviejo, Moinard, Molard, Gautier, Atapuma, Poljanski, Bettiol, Cink en Voeckler vooraan.

14.37 uur

Minnaard komt aan bovenop de Croix de Fer. Zijn groep passeert de top, een halve minuut na de koplopers De Gendt en Navarro.

14.29 uur

De groep Minnaard/Contador wordt steeds kleiner en bestaat nog uit 22 man. Vooraan rijden De Gendt en Navarro met een voorsprong van 24 seconden.

14.17 uur

Alberto Contador sluit aan in de groep van Minnaard. Die bestaat nog maar uit 26 renners. Contador rijdt direct volle bak door, waardoor de achterstand op Matthews, De Gendt en de aangesloten Navarro zakt naar 50 seconden.

14.00 uur

De groep Minnaard komt op de Croix de Fer wat dichter bij de twee koplopers. Het gat is nog 1.40'. Minnaard krijgt straks waarschijnlijk gezelschap van Alberto Contador, die is weggereden uit het peloton.

13.53 uur

De Zeeuwse supporters in de Alpen zijn in afwachting van de komst van Marco Minnaard. Maurice Bernard uit Domburg heeft de naam van de renner uit Wemeldinge op de weg gekalkt.

13.39 uur

De twee koplopers zijn de Croix de Fer aan het beklimmen. Ze hebben inmiddels twee minuten op de groep Minnaard.

13.29 uur

De twee vooraan rijden door en Minnaard en de anderen zien het gat groter worden. De voorsprong van De Gendt en Matthews is 1.20'.

13.23 uur

Matthews pakt twintig punten voor de groene trui in een tussensprint. De vraag is of hij en zijn medevluchter De Gendt de aanval nu doorzetten, of dat ze zich laten zakken naar de groep Minnaard.
13.17 uur
De demarrage van de twee lijkt serieus. Ze hebben 25 seconden voorsprong op Minnaard en de andere dertig aanvallers. Het peloton rijdt op vijf minuten.
13.11 uur
Michael Matthews en Thomas de Gendt rijden weg uit de kopgroep met Minnaard. Ze pakken al snel een gaatje.

12.57 uur

De drie sluiten aan bij de kopgroep, die nu uit 33 man bestaat. Minnaard zit dus mee in de kopgroep van de dag! De voorsprong op het peloton, dat het rustig aan doet, is meer dan vier minuten.

12.50 uur

Drie renners proberen de oversteek te maken van het peloton naar de kopgroep. Het zijn Brice Feillu, Pierre-Luc Perichon en Marco Minnaard

12.42 uur

Er ontstaat een kopgroep van dertig renners, die gelijk een gat van zo'n twee minuten weet te slaan. Marco Minnaard zit er niet bij. De Nederlanders Bauke Mollema, Dylan van Baarle en Albert Timmer wel.
Een zware valpartij in het peloton, waarvan groene trui-drager Marcel Kittel het grootste slachtoffer is. Ook Guillaume Martin, de kopman van de ploeg van Marco Minnaard, ligt op de grond. Beide renners rijden wel verder.

12.20 uur

De zware bergetappe in de Alpen gaat van start. Onderweg komt het peloton onder meer de Croix de Fer, de Télégraphe en de Galibier tegen.
Marco Minnaard
Marco Minnaard © Omroep Zeeland