Zeeuwse huizenmarkt opnieuw gegroeid

Huizen staan te koop
Huizen staan te koop © Omroep Zeeland
Maar ook de appartementen, de hoekwoningen en twee onder een kappers doen het beter dan in voorgaande jaren. De Zeeuwse huizenmarkt groeit zelfs iets sterker dan die in de rest van Nederland. Zeeland had hierin een achterstand in te halen. Het is volgens de makelaarsvereniging NVM niet zo dat in Zeeland, in navolging van de grote steden, de prijzen hier net zo snel stijgen.

Doorgroeien

De huizenmarkt is ook in onze provincie de crisis wel te boven, zegt de NVM. Het bewijs is de sterke groei van de markt van vrijstaande woningen. Want gemiddeld nam de huizenverkoop met 25 procent toe, die van vrijstaande woningen met 37 procent. Mark Faasse van de Zeeuwse NVM: "Mensen kunnen hun rijtjeswoning nu makkelijker verkopen en stappen over naar een twee onder één kap. De mensen in een twee onder een kap groeien door naar een vrijstaand huis."

Nieuwbouw

Lange tijd zat de markt voor huizen boven de 400.000 euro als gevolg van de crisis helemaal op slot in Zeeland. De vlotte verkoop van deze woningen gaat overigens vooral over wel bestaande bouw. Die blijkt voordeliger te zijn. Nieuwbouw van huizen in de dure sector is vanwege de hoge bouwkosten en de hoge grondprijs die Zeeuwse gemeenten vragen minder in trek.