Hevige regen, dan krijg je dit: 'gaten van een meter diep'

Hevige regen, dan krijg je dit: 'gaten van een meter diep'
Hevige regen, dan krijg je dit: 'gaten van een meter diep' © Waterschap Scheldestromen
Spoelgat bij Cadzand-Bad
Spoelgat bij Cadzand-Bad © Waterschap Scheldestromen
Spoelgaten komen vaker voor, zeker bij pas aangelegde duinen, maar in deze mate heeft kantonnier Marc van Steenberghe het nog niet eerder gezien. "En ik werk toch al wat jaren bij het waterschap", vertelt Van Steenberghe. "Het zijn er een stuk of 20 tot 25."

Duinen geen kans

"Vorig jaar zijn de duinen bij Cadzand-Bad verzwaard als onderdeel van het project Zwakke Schakels", legt hij uit. "Er is nog weinig begroeiing - er ligt hoofdzakelijk zand - dan kan je hier op wachten bij hevige regenval. Bij buien met zoveel geweld als vanochtend, hebben de duinen geen kans. Het water moet ergens naartoe. Dan krijg je dit: gaten van een meter diep."
De spoelgaten worden met Zeeuwse klei gedicht.
De spoelgaten worden met Zeeuwse klei gedicht. © Waterschap Scheldestromen

Zeeuwse klei vormt de redding

De kantonnier ontdekte de gaten bij zijn reguliere ronde langs de kust en ondernam meteen actie. "Het is geen levensbedreigende situatie, maar als je het nu laat liggen en je krijgt meer regen, dan krijg je wel problemen", vertelt Van Steenberghe. "Denk aan schade aan je duin- en fietspaden." De gaten worden opgevuld met Zeeuwse klei, dat biedt meer stevigheid.
Op andere plekken langs de West-Zeeuws-Vlaamse kust, waar de 'nieuwe duinen' al weer wat ouder zijn, was geen schade. "Als het helmgras hier straks ook volgroeid is, dan heb je dit stukken minder. Het helmgras houdt het zaakje bij elkaar."

Lees ook: