'Desastreus' einde Zeeuwse uiensector afgewend
Gijsbrecht Gunter over besluit uien

Iedere tien jaar bekijkt de Europese Commissie of middelen toegestaan blijven. Maleïnehydrazide (MH) - een middel dat voorkomt dat uien nadat ze gerooid zijn ontkiemen - stond ook op die lijst. "In eerste instantie zeiden ze: 'we stoppen ermee'", vertelt Gunter. "Dat zou echt desastreus zijn voor de Nederlandse uiensector die met name in Zeeland geconcentreerd is."
Van 'nee', naar 'ja, maar'
Op dit moment is MH volgens Gunter het enige middel dat ontkiemen tegen gaat. "We hebben gekeken naar andere middelen, bijvoorbeeld andere bewaartechnieken, maar die werken alleen op het moment dat we de uien zelf in bewaring hebben. Zodra we de uien exporteren groeien ze de container uit bij wijze van spreken."

"Toen is het besluit door de Europese Commissie omgekeerd van een 'nee' naar een 'ja, áls het middel nog veel schoner wordt'", gaat Gunter verder. Die optie is onderzocht en een speciale taskforce kwam vervolgens tot de conclusie dat zo'n gezuiverde variant binnen een jaar moet lukken.
<p>MH (maleïnehydrazide) wordt gebruikt om het ontkiemen van uien te voorkomen, zodat de kwaliteit goed blijft. Zonder goede kiemremmers is lang bewaren lastig en is de export naar verre bestemmingen niet meer mogelijk. Desastreus, aangezien 95% van de Nederlandse uien naar het buitenland geëxporteerd wordt. </p><p>Het middel was onderwerp van discussie over een her-registratie in Europa. MH zou een risico vormen voor de drinkwaterwinning uit oppervlaktewater. De Europese Commissie heeft besloten dat het middel ingezet mag blijven worden, maar dan wel een gezuiverde variant. Van 1 naar 0,028 ppm (deeltjes per miljoen deeltjes) MH per kilo product. Dit gaat vanaf volgend jaar in. </p>