'Onbegrijpelijk dat huurkorting Zeeuwland niet mag'

Appartementen van Zeeuwland in Aagtekerke
Appartementen van Zeeuwland in Aagtekerke © Zeeuwland
Zeeuwland fuseerde 1 mei met woningcorporatie Woonburg. Daardoor wordt jaarlijks 1 miljoen euro bespaard. Zeeuwland wilde die besparing delen met huurders door eenmalig 170 euro korting te geven. De Aw keurt deze korting nu af, omdat dit in strijd zou zijn met de Woningwet.

Terugfluiten

In het fusievoorstel dat de Aw heeft goedgekeurd, stond dat Zeeuwland van plan was dat die 170 euro aan de huurders uit te keren. "Eerste keurt de Aw het fusievoorstel inclusief huurkorting goed, om vervolgens Zeeuwland terug te fluiten omdat een eenmalige huurkorting in strijd zou zijn met de wet", schrijft Aedes in een verklaring.
Volgens Aedes gaat de Aw met het besluit voorbij aan de afspraken tussen lokale partners. "De Woningwet is een goed kader voor de werkzaamheden van corporaties. Maar dit is een voorbeeld van doorgeslagen regelgeving en bureaucratie", aldus de vereniging.

Andere mogelijkheden

Volgens Andrea Niederländer van de Autoriteit woningcorporaties is het gewoon bij wet verboden. "Wat wel kan is dat Zeeuwland de huur structureel verlaagt of afziet van huurverhoging. Ook kan geïnvesteerd worden in het energiezuiniger maken van de woning, zodat de huurder een lagere energierekening krijgt."

Grote teleurstelling

Bij sommige huurders komt de klap hard aan dat de korting niet door gaat. Ze hadden al plannen gemaakt wat ze met die 170 euro zouden gaan doen. "Ik wilde een nieuwe vriezer kopen, want m'n koel-vriescombinatie geeft grote klappen", zegt huurder Cora Groenendijk. "Dat gaat nu niet door, dus dat wordt dan waarschijnlijk een tweedehandsje."
'Ik wilde een nieuwe vriezer kopen'
Ook de Eritrese buurman van Cora was zeer verheugd over de korting. "Hij leeft met zes personen van een bijstandsuitkering. Die klapte in zijn handen en zei dat hij iets lekkers kon kopen voor de kinderen."
Woningcorporatie Zeeuwland zegt binnenkort naar de rechter te stappen om het verbod op de eenmalige korting aan te vechten. Huurders zeggen hoopvol het proces af te wachten. "Ze willen er alles aan doen dat we het toch krijgen", zegt een van hen.

Lees ook: