Geen dorpsfeest of cross kan zonder EHBO

Geen dorpsfeest of cross kan zonder EHBO
Geen dorpsfeest of cross kan zonder EHBO © Omroep Zeeland
De eerste jonge EHBO'ers hebben hun post ingenomen
Jeanine Wijkhuijs is twintig jaar en komt uit Meliskerke. Ze is drie jaar geleden begonnen als EHBO'er en sindsdien op verschillende evenementen actief geweest. Dat is nodig omdat een evenement voor een bepaald aantal bezoekers een EHBO'er moet regelen. De werkzaamheden van die vrijwilligers lopen uiteen; van pleisters prikken en blaren plakken tot iemand stabiliseren en helpen tot de ambulance er is.
<p>Een grote meerderheid van de vrijwilligers bij het Rode Kruis is 50 jaar of ouder en zwaait binnenkort af. Daarom wordt er gezocht naar nieuwe jonge vrijwilligers. Het Rode Kruis voert <a href="http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/99763/Rode-Kruis-huidige-vrijwilligers-ontlasten-nieuwe-aanwas-erbij">dit najaar een campagne</a> om extra vrijwilligers te werven. </p>

Motorcross

Het liefst helpt Jeanine bij een motorcross. Als er daar iets gebeurt, is de kans volgens haar aanwezig op zwaar letsel. Dan kan een EHBO'er echt veel betekenen voor het slachtoffer.
Jeanine Wijkhuijs op de motorcross
Jeanine Wijkhuijs op de motorcross © Omroep Zeeland
Jeanine vindt het vooral erg leuk om te doen en ze vindt dat er genoeg waardering is voor de vrijwilligers. Haar mede-vrijwilliger Aleida van der Meer uit Oost-Souburg vult aan: "Het is dankbaar werk en dat is het belangrijkste denk ik."
<p>Naast het Rode Kruis kunnen Zeeuwse organisatoren voor het regelen van de eerste hulp bij ongelukken soms terecht bij plaatselijke EHBO-afdeling. Daarnaast is er in Zeeland een stichting die zich volledig op de hulpverlening bij evenementen richt; Event-Safe. Deze stichting heeft zo'n tachtig mensen in hun bestand staan. <p>De drie aanbieders van EHBO in Zeeland werken allemaal met vrijwilligers en een vergoedingssysteem voor organisatoren. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de verleende dienst(en). </p>