Eieren voor het eerst opgehaald: 'lichtpuntje in de grote ellende'

De eieren van de andere stal worden vandaag opgehaald. "Dit is dan toch weer een klein lichtpuntje in de grote ellende", zegt Léon Jansen zichtbaar opgelucht.
Eerste lading eieren vertrokken na blokkade
Er lagen bijna een half miljoen eieren op de vrachtwagen te wachten. Zo'n 300.000 gaan er deze ochtend mee. De rest wordt later vandaag of morgen opgehaald. In dit gedeelte van het bedrijf komt het normale ritme weer op gang. Voor het andere deel is nog geen oplossing in zicht.

Schoonmaken

Jansen doet wat hij kan om daar de zaken weer op orde te krijgen. "We hebben nu de kippen op dieet gezet. Het buikvet waar het fipronil opgeslagen zit, wordt dan verbrand." Hopelijk verdwijnt daarmee het grootste probleem. Blijft over dat de stallen schoongemaakt moeten worden.
Hoe, dat is nog onduidelijk. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zou moeten weten hoe maar heeft geen idee. Er worden allerlei testen gedaan om te ontdekken wat de beste manier is.
De eieren van pluimveebedrijf Ekoz in Schore worden na ruim twee weken eindelijk opgehaald
De eieren van pluimveebedrijf Ekoz in Schore worden na ruim twee weken eindelijk opgehaald © Omroep Zeeland

Nog een vrachtwagen

Op het moment dat de eerste eieren worden opgehaald, komt er nog een vrachtwagen het terrein op gereden. "Die komt mest halen. Dat was die hele periode ook allemaal geblokkeerd. Dat mag nu ook weer weg."
In de loop van volgende week zou het dus weer business as usual op dit gedeelte van het bedrijf moeten zijn.

Lees ook: