Rienkriee mateloos populair bij jongeren

Rienkriee mateloos populair bij jongeren
Rienkriee mateloos populair bij jongeren © Cees Hoogesteger
De 13-jarige Stijn de Visser uit Zoutelande is er één van. Het is voor Stijn de eerste keer dat hij meedoet aan het Zeeuws kampioenschap. Hij heeft er hard voor getraind.
De 13-jarige ringrijder Stijn de Visser debuteert op het Zeeuws kampioenschap
Stijn stak tijdens zijn eerste Zeeuws kampioenschap 25 van de 27 ringen. Een erg goede prestatie, volgens het bestuur. Daarmee eindigt hij ergens rond plek 60.

Eigen paard

Sinds een jaar heeft hij een eigen paard, Vera. "Ze is heel lief en ze vindt het fijn dat je haar veel aandacht geeft", vertelt Stijn terwijl zijn vader, Adrie de Visser, alles in gereedheid brengt om de manen van Vera in te vlechten. "Dat is nogal een werkje", legt Adrie uit. "Het is een bepaalde techniek die je onder de knie moet krijgen. Stijn moet het ook leren."
Vader en zoon de Visser
Vader en zoon de Visser © Omroep Zeeland
Wanneer Vera is ingevlochten, rijdt hij met haar naar een oefenbaan in de buurt. Adrie zorgt ervoor dat de ringen goed hangen, Stijn probeert er zoveel mogelijk te steken. "Het mooie van ringrijden is een combinatie van een paar dingen: de chemie tussen paard en ruiter en het spelelement", vertelt Stijn.
ITEM Ringrijden populair
Ook zijn vader doet mee aan het ZK. "Stijn heeft meer talent dan ik. Dit jaar is het de eerste keer dat mijn zoon meedoet. Hij kan het nog ver brengen hierin."
Meer jongeren doen aan rijdrijden
Meer jongeren doen aan rijdrijden © Adrie de Willigen
Sinds een jaar of zeven probeert de Zeeuwse Ringrijders Vereniging kinderen enthousiast te maken voor het ringrijden. "Dat doen we door het organiseren van ringlopen", legt secretaris Sjaak Janse uit. "Het woord zegt het al: lopend ringsteken. In juli is altijd het Zeeuwse Kampioenschap Ringlopen. Van hieruit stromen de talenten door naar het ringrijden."

Lees ook: