'Nederland op het matje geroepen in Brussel'

De Europese Commissie wil tekst en uitleg van Nederland over de vergunningen voor pulsvissen. Dat meldt de NOS. Nederland vroeg vergunningen aan voor pulsvissen vanwege wetenschappelijk onderzoek. Maar de NOS kwam erachter dat een groot deel van de schepen nooit meedeed aan dat onderzoek. De Europese Commissie wil nu dat Nederland bewijst dat het wetenschappelijk onderzoek heeft plaatsgevonden.

(foto: Omroep Zeeland )

Minister Schouten zei een paar dagen geleden dat het wetenschappelijk onderzoek nu volop loopt, maar dat het eerder had kunnen worden opgestart. Het is de vraag of ze daarmee wegkomt, aldus de NOS. Brussel wil niet alleen van Nederland weten of alle schepen nu meedoen aan pulsvisonderzoeken, maar ook of dat in het verleden zo geweest is.

Begin dit jaar stemde het Europees Parlement voor een verbod op elektrisch vissen. Het zou dieronvriendelijk zijn. Nederland zegt juist dat het vissen met stroomstootjes vele malen milieuvriendelijker is dan de huidige manier van vissen. Schouten probeert het verbod nog tegen te houden. Daarbij gebruikt ze het wetenschappelijk onderzoek als argument. Ze zegt dat een verbod ertoe zou leiden dat het onderzoek nooit afgemaakt kan worden.

Alle vissers die in Vlissingen hun vis aanleveren, vissen met deze pulstechniek. Voor de omschakeling naar pulsvissen hebben de Zeeuwse vissers miljoenen geïnvesteerd.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
pulsvisserij wetenschappelijk onderzoek
Deel dit artikel:

Reageren