'Ook Zeeuws volkslied in de schoolbanken'

'Ook Zeeuws volkslied in de schoolbanken'
'Ook Zeeuws volkslied in de schoolbanken' © Omroep Zeeland
Zeeuws volkslied
In een concepttekst van de formerende partijen, waaruit het AD citeerde, zou staan dat het Wilhelmus verplichte kost zou moet worden op scholen. Doel daarvan is dat leerlingen meer leren over de tekst, de betekenis en de melodie van het volkslied.
Maar als het aan Rinie Vaane, stadsomroeper in Middelburg en fanatiek lid van de vereniging Ons Boeregoed, ligt dan wordt op Zeeuwse scholen het Zeeuwse volkslied gezongen: "Dan leer je de kinderen de dingen die ze in de praktijk zien."
Het Zeeuws volkslied.
Het Zeeuws volkslied. © Omroep Zeeland
<p>Het Zeeuws volkslied komt uit 1919 en is geschreven door Daniël Poldermans en gecomponeerd door Jan Morks. In 2015 pleitte D66 nog voor een nieuw Zeeuws volkslied. Het huidige volkslied zou volgens de partij niet herkenbaar zijn voor alle Zeeuwen en het zou te weinig gezongen worden. De oproep van D66 stuitte op veel kritiek. De tekst van het Zeeuws volkslied is <a href="https://www.zeeland.nl/over-zeeland/zeeuws-volkslied">hier te vinden.</a></p>
Verslaggever Mark Rijk ging in Sint Annaland op zoek naar voorstanders van het Zeeuwse volkslied in de schoolbanken. Hij hoefde niet lang te zoeken. "Dat vind ik een goeie zaak, dat hoort erbij", zegt een voorbijgangster. "Het Zeeuws volkslied is net zo belangrijk als het Wilhelmus." De volgende man is het roerend met haar eens, al moet hij bekennen dat hij het niet uit z'n hoofd kent. "Eigenlijk zou iedereen het moeten kennen. Op de lagere school beginnen, het hoort bij het basisonderwijs."
Luister hieronder de straatinterviews terug:
ITEM bus; zeeuwse volkslied