Waterschap worstelt met olieachtige substantie in De Vaart van Oostburg

Waterschap worstelt met olieachtige substantie in De Vaart van Oostburg
De substantie zit over een stuk van een kilometer verspreid in de sloot. Met zogenoemde oliebooms voorkomt het waterschap dat de olie zich nog verder uitspreidt.
Gisteren is gekeken of de substantie handmatig uit het water kon worden gehaald. Volgens het waterschap is het lastig om de plek te bereiken met groot materieel. "Maar het handmatig weghalen, loopt niet zoals verwacht. Dus waarschijnlijk dat we vandaag toch groter materieel gaan inzetten om dat weg te halen", zei La Gasse in Zeeland wordt wakker op de radio.
'Het is hartstikke vervelend voor de bewoners die daar aan die sloot wonen'
De olieachtige substantie drijft in De Vaart in Oostburg
De olieachtige substantie drijft in De Vaart in Oostburg © Waterschap Scheldestromen
Het waterschap heeft eerst geprobeerd met absorptiedoeken de substantie uit het water te krijgen. Volgens La Gasse zou de substantie dan net als bij een keukenpapiertje er moeten intrekken, maar dat bleek niet te werken. Ook is een vacuümwagen ingezet, maar de substantie kleefde te veel aan de waterplanten vast.

Maaien

Het waterschap kiest er daarom voor om de waterplanten te maaien en uit het water te halen. De substantie komt dan meteen met de planten mee uit het water. Ook wordt de doorstroming in de sloot beter, waardoor de waterkwaliteit stijgt.
"Het is hartstikke vervelend voor de bewoners die daar aan die sloot wonen", zegt La Gasse. Volgens haar hangt er een vervelende geur door de substantie in de sloot. Waar de substantie vandaan komt en hoe het in het riool terecht is gekomen, wordt nog onderzocht.

Lees ook: