Deze Zeeuwen zagen de zonsverduistering

Deze Zeeuwen zagen de zonsverduistering
Deze Zeeuwen zagen de zonsverduistering © Arnold Slabbekoorn
Twee foto's van Zeeuwen die de zonsverduistering op de gevoelige plaat hebben vastgelegd
Twee foto's van Zeeuwen die de zonsverduistering op de gevoelige plaat hebben vastgelegd © Martijn Heijboer en Gerben Everaard
De eclips begon in de VS om 19.16 uur Nederlandse tijd in het noordwesten van de Verenigde Staten, in de staat Oregon. Daarna verplaatste de maanschaduw van zo'n 113 kilometer breed zich zuidoostwaarts om uiteindelijk na 4.000 kilometer bij South Carolina de oceaan op te trekken. Om ongeveer 20.50 uur was de zonsverduistering boven de VS voorbij.

Bewolking

Op meerdere plekken leek bewolking even roet in het eten te gooien, zoals bij Gerben Everaard uit Hulst. Hij is voor zijn werk in Florida, waar de zon voor 80 procent werd afgeschermd door de maan. "We zagen de wolken aankomen en dachten: het zal toch niet waar zijn?! Maar gelukkig trokken de wolken weer weg, vlak voordat de verduistering op zijn hoogtepunt was."
ITEM Zonsverduistering
Ook bij Gerard Verduijn uit Axel dreigden wolken roet in het eten te gooien. Vanuit Annapolis, in de buurt van Washington DC, zag ook hij de zon zich verschuilen achter de maan. Hij was daar toevallig op bezoek bij zijn zoon toen bleek dat het samenviel met de zonsverduistering. "Het was een soort extra attractie."

Oproep

Maar zij waren zeker niet de enige Zeeuw die het schouwspel van dichtbij heeft meegemaakt. Deze Zeeuwen hebben de zonsverduistering ook gezien en er foto's van gemaakt en naar Omroep Zeeland gestuurd, na een oproep op Facebook.