Eerste kreeft van 2018 uit koude Oosterschelde gehaald

De eerste Oosterscheldekreeft is vanmiddag uit het water gehaald. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Claudia en Jannis Brevet van sterrenrestaurant Inter Scaldes in Kruiningen. Later op de dag werd de kreeft geveild voor het goede doel.

Veilingmeester bij de vismijn in Colijnsplaat was sterrenkok Edwin Vinke van De Kromme Watergang. De kreeft heeft een bedrag opgeleverd van 22.500 euro. Dat geld is voor Warchild.

Te koud

Met het ophalen van de kreeft is het seizoen officieel gestart. Veel kreeft uit de Oosterschelde zal er voorlopig nog niet te vinden zijn in de winkels en restaurants. Met een watertemperatuur van amper vijf graden houden de dieren zich voorlopig nog schuil in de diepe kuilen van de Oosterschelde.

Bij een watertemperatuur van tien graden of meer komt de kreeft echt in beweging om te verschalen en zich voort te planten. In het seizoen, dat loopt tot juli, zetten de beroepsvissers de vrouwtjeskreeften met eitjes (en kleine kreeften) weer terug.

ITEM Opening kreeftenseizoen

Wat is bijzonder aan de Oosterscheldekreeft?

Volgens een aantal onderzoekers is door de isolatie van de Zeeuwse kreeft het DNA veranderd waardoor er verschillen in smaak zijn ontstaan met de Europese kreeft uit Schotland en Noorwegen.

Meer over dit onderwerp:
Zierikzee Inter Scaldes Oosterscheldekreeft
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws