Zeeuws stel moet van rechter zo'n zestien honden afstaan

Zeeuws stel moet van rechter zo'n zestien honden afstaan
Zeeuws stel moet van rechter zo'n zestien honden afstaan © OZ
Rechter in de rechtbank (archief)
Rechter in de rechtbank (archief) © Omroep Zeeland
De afgelopen jaren hebben de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn en de dierenpolitie meerdere controles uitgevoerd. Daarbij bleek dat de vele honden van het stel onvoldoende zorg kregen en onder slechte omstandigheden gehouden werden.
Het gaat daarbij om het niet voldoende verzorgen van de vacht en nagels, het niet voldoende voer en drinken geven, het gebrek aan schone geventileerde hokken en het niet inenten van de honden. Bij de controles tussen eind 2016 en maart 2017 werden bij het stel meer dan twintig honden aangetroffen.

Onbegrip

De officier van justitie sprak op zitting haar onbegrip uit over de situatie. Ze eiste werkstraffen en een lange proeftijd van vijf jaar. De verdachten zouden wat het OM betreft ieder één hond mogen houden.
De politierechter ging daar niet in mee en veroordeelde het stel tot een volledig voorwaardelijke werkstraf met daarbij een zogeheten houdverbod. Gedurende de proeftijd van vijf jaar mag het stel nog maar twee honden per persoon houden. De rest moeten de twee afstaan. De Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn gaat hier toezicht op houden.