Onrust in Torentijd door uitlekken tapgesprekken Klaas Otto

Onrust in Torentijd door uitlekken tapgesprekken Klaas Otto
Onrust in Torentijd door uitlekken tapgesprekken Klaas Otto © OZ
Torentijd (archief)
Torentijd (archief) © Omroep Zeeland
Otto mocht van de rechter afgeluisterde gesprekken die hij vanuit de gevangenis heeft gevoerd beluisteren als voorbereiding op zijn verdediging. Maar door een administratieve fout zijn ook gesprekken van medegevangenen bij hem afgeleverd. De politie betreurt de gang van zaken, omdat de privacy van de andere gevangenen hierdoor in het geding is.

Onderzoek

Het gaat om telefoontjes die andere gevangenen vanuit het huis van bewaring in Middelburg hebben gepleegd. Waarschijnlijk is het fout gegaan bij het filteren van die gesprekken toen die op een dvd werden gebrand.
Volgens de politie is nog onduidelijk om hoeveel tapgesprekken het gaat. Dat moet volgens politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk nog blijken uit onderzoek. Ook hoe het kon gebeuren dat de verkeerde tapgesprekken bij Otto zijn beland, wordt nog onderzocht.
ITEM Tapgesprekken Otto
De oprichter van No Surrender zit in voorarrest omdat hij verdachte is in verschillende strafzaken. De aanklager beschuldigt hem onder meer van afpersing, bedreiging, witwassen, beïnvloeding van getuigen, mishandeling en brandstichting. De zaak tegen Otto komt half september voor de rechter.

Ophef

Zijn advocaat Louis de Leon ontkent dat Otto de informatie zou gebruiken om medegevangenen onder druk te zetten en zegt dat zijn cliënt zich juist als een modelgevangene gedraagt. Volgens de politie zijn er ook geen signalen ontvangen over ophef in de gevangenis.
Zowel de directie van Torentijd als de Dienst Justitiële Inrichtingen, waar Torentijd onder valt, weigert uitspraken te doen over de vermeende ophef in de Middelburgse gevangenis. Toch was er volgens Bond van Wetsovertreders wel degelijk sprake van onrust in de gevangenis. Dat zegt de bond op basis van gesprekken met drie leden die daar vastzitten.

Lees ook: