'Zeeuwse autobezitter gaat acht tientjes meer betalen voor Thermphos'

© Omroep Zeeland
Uit het gisteren gepresenteerde rapport blijkt dat voor de sanering van het Thermphos-terrein nog 83 miljoen euro nodig is. De commissie Samsom geeft het advies om dit bedrag te verdelen over het Rijk, de provincie Zeeland en Zeeland Seaports, ofwel 27 miljoen euro per orgaan.
Voor de bijdrage vanuit de provincie ziet Samsom wel mogelijkheden in het maximaal verhogen van de provinciale motorrijtuigenbelasting.

Mogelijkheden

De vraag is hoe reëel en politiek haalbaar de maximale variant is. Bij deze variant komt er wel in twee jaar 27 miljoen euro extra aan wegenbelasting bij de provincie Zeeland binnen. In de onderstaande tabel zijn verschillende varianten uitgewerkt.

Drie varianten

Huidig

tariefKleine

verhogingMiddelgrote

verhogingMaximale

VerhogingOpcent-tarief82,390100111Provinciale opbrengst

(miljoenen €)38,642,246,952,1Meeroprengst voor

provincie (miljoenen €)3,68,313,5Bedrag per gewone

auto per jaar€ 227,74€ 249,05€ 276,72€ 307,39Verhoging per

gewone auto€ 21,31€ 48,98€ 79,65

Verschillen per provincie

Inwoners van Drenthe zijn qua wegenbelasting het duurste uit, Noord-Hollanders betalen de minste opcenten (zoals het provinciale deel van de wegenbelasting ook wel wordt genoemd). Zeeland zit op dit moment in de middenmoot.
De opcenten in Zeeland zijn in 2017 gelijk aan 2016, in 2015 werden de provinciale opcenten met zo'n vijf procent verhoogd. De provincies zijn vrij in het uitgeven van het bedrag; het hoeft dus bijvoorbeeld niet naar het onderhoud of aanleg van wegen.
<p>De motorrijtuigenbelasting wordt geheven door het Rijk en de provincies. Het grootste deel van de MRB, ruim zeventig procent, gaat naar het Rijk. De rest gaat naar de provincies, via de zogenaamde provinciale opcenten. </p><p>De provincies mogen het percentage, tot een wettelijk maximum, zelf bepalen. De provincie Zeeland krijgt via de motorrijtuigenbelasting in 2017 zo'n 38 miljoen euro binnen. </p>
N57 bij Neeltje Jans
N57 bij Neeltje Jans © Conny van der Horst
Of het ook echt zover komt dat de motorrijtuigenbelasting verhoogd wordt, is nog maar zeer de vraag. Een rondgang langs de partijen in Provinciale Staten leert namelijk dat een meerderheid fel tegen die maatregel is. Veel Statenleden vinden dat de provincie in verhouding veel te veel geld moet neertellen, terwijl het Rijk met gelijke verdeling van de kosten te makkelijk wegkomt.

Andere suggesties

Als het voorstel van Samsom om de provinciale motorrijtuigenbelasting te verhogen inderdaad niet door de Provinciale Staten komt, ziet de oud-politicus nog meer mogelijkheden. Het is maar één van de mogelijkheden die Samsom geeft voor de provincie om extra geld binnen te halen. Zo doet Samsom ook een suggestie voor een greep uit de algemene reserves en het bijstellen (lees bezuinigen) van het huidige provinciaal beleid.

Lees ook:

In deze berekening gebruiken wij cijfers en gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek, de provinciale begroting over 2017 en onderzoeksbureau COELO van de Rijksuniversiteit van Groningen. In de berekening gebruiken een voorbeeldauto; dit betreft een personenauto die rijdt op benzine met een gewicht van 1.150 kilo, bijvoorbeeld een Volkswagen Golf.