Eén dag overleven op streekproducten kan!

Eén dag overleven op streekproducten kan!
Eén dag overleven op streekproducten kan! © Omroep Zeeland
Het aantal streekproducten met keurmerk groeit

Menu

Zo'n keurmerk verzekert dat je echt Zeeuws product in handen hebt. Coördinator Sabine Verburg gaat bij bedrijven langs om te controleren of de producten die ze verkopen echt uit Zeeland komen voordat ze een certificaat krijgen.
In totaal zijn er al 122 certificaten uitgedeeld sinds de oprichting in 2014, waarvan er dertig dit jaar zijn bijgekomen. Zo'n tachtig verschillende soorten producten dragen het keurmerk, waaronder veel mosselen. Uit al die producten kun je inmiddels een dagmenu samenstellen.
<h2>Ontbijt </h2><p>Eieren, brood, melk, pannenkoeken, yoghurt, zoet fruitbeleg, fruitsap, boter, kaas en/of vleeswaren </p><h2>Tussendoor </h2><p>Zeewierthee, koekjes, fruit en/of limonade </p><h2>Lunch </h2><p>Broodjes, karnemelk, chutneys en/of soep </p><h2>Diner</h2><p>Oesters, mosselen, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, aardappelen, friet, tarwe risotte en/of (zilte) groente Dessert Vla en/of yoghurt </p><h2>Bij de borrel </h2><p>Wijn, zeewierchips en/of kaasjes </p>
Van boerenyoghurt tot mosselen
Van boerenyoghurt tot mosselen © Omroep Zeeland

Meer vraag

Niet alleen eten en drinken krijgen een certificaat. Er zijn ook klompen, verzorgingsproducten en kunstwerken uit Zeeland. Er komen meer producten bij omdat er ook meer vraag naar is vanuit de consument. Dat komt volgens coördinator Sabine Verburg omdat consumenten tegenwoordig de oorsprong van een product willen weten. "Het heeft ook met duurzaamheid te maken. De producten komen uit de buurt, zijn vers en moeten geen lange afstanden afleggen." Bovendien komt ook de Zeeuwse trots om de hoek kijken. "Zeeuwen voelen zich verbonden met de regio en daar horen streekproducten bij."
Zeeuwen voelen zich verbonden met de regio en daar horen streekproducten bij.
Sabine Verburg, coördinator Zeker Zeeuws
Een product krijgt het keurmerk Zeker Zeeuws als het aan een aantal voorwaarden voldoet. Het moet in Zeeland zijn geteeld, gekweekt, gevangen of geproduceerd. Het product moet vervolgens ook in de provincie zijn verwerkt of verpakt. Dat proces moet op een duurzame manier gebeuren met respect voor mens, dier en milieu. Omdat het geen massaproductie is, betekent het ook dat de prijzen voor de producten hoger liggen in vergelijking met het huismerk van supermarkt Jumbo.

Graanproducten

Overigens zijn niet alle producten duurder. Zeeuwse graanproducten zijn juist goedkoper. Maar of klanten echt letten op de prijs? "Ik kom uit Bergen op Zoom en ik ben helemaal verknocht aan Zeeland. Daar horen Zeeuwse producten bij", laat een klant van een supermarkt in Oostkapelle weten. Een andere klant heeft minder ervaring met de producten. "Of zijn mosselen ook echt Zeeuws? Dan eet ik weleens Zeeuwse producten!"
Klanten supermarkt Oostkapelle over streekproducten

Deal met Hello Fresh

Zeker Zeeuws is een stichting die in 2014 is opgericht. De stichting is onafhankelijk. Onlangs is naast de stichting, de coöperatie Zeker Zeeuws opgericht. Hierdoor kan er meer reclame worden gemaakt voor de streekproducten. Dat lijkt te helpen. Er is een deal gesloten met het landelijke bedrijf Hello Fresh dat maaltijdpakketten verkoopt. Ook een grote Franse supermarktketen is geïnteresseerd. Het zijn dan voornamelijk de mosselen die gewild zijn.
Coördinator Verburg van Zeker Zeeuws heeft zelf ook nog wel een wens. "Ik zou nog wel een Zeeuwse whisky in het assortiment willen en meer graanproducten. Zo zijn er mensen bezig om een Zuesli, een Zeeuwse cruesli, te ontwikkelen. Het zou mooi zijn dat die ook het keurmerk krijgt."