Zorgen over lekken vertrouwelijke informatie aan Klaas Otto

Zorgen over lekken vertrouwelijke informatie aan Klaas Otto
Zorgen over lekken vertrouwelijke informatie aan Klaas Otto © OZ
Cellen in de gevangenis Torentijd in Middelburg (archief)
Cellen in de gevangenis Torentijd in Middelburg (archief) © Omroep Zeeland
Otto mocht in voorbereiding op zijn rechtszaak de opnames beluisteren van telefoongesprekken die hij vanuit Torentijd in Middelburg voerde, maar door een blunder van de politie kreeg hij ook de tapgesprekken van meerdere andere gevangenen.
Het gaat om telefoontjes die gevangenen in het huis van bewaring in Middelburg hebben gepleegd met behulp van de gevangenistelefoon, mogelijk gaat het dan ook om telefoontjes met hun advocaat, die gesprekken zijn strikt vertrouwelijk.
Als de geheimhouding tussen raadsman en cliënt op deze manier is geschonden dan moet daarover snel duidelijkheid komen.
Sjoerd van Berge Henegouwen, advocaat
Om hoeveel gesprekken het precies gaat is nog altijd niet duidelijk, maar inmiddels is wel bekend dat Otto in zijn cel tientallen dvd's en een harde schijf vol tapgesprekken heeft ontvangen. De politie onderzoekt nu of er inderdaad zogenoemde geheimhoudersgesprekken op de dvd's en harde schijf zijn beland. Het onderzoek naar de exacte omvang van het probleem kan volgens de politie nog dagen duren.
De Limburgse advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen heeft vandaag bij de hoofdofficier van justitie in Breda aan de bel getrokken. Zijn kantoor heeft meerdere cliënten in Torentijd in Middelburg. Hij vermoedt dat er ook strikt geheime gesprekken tussen raadslieden en verdachten zijn uitgelekt.

'Snel duidelijkheid'

"Als de geheimhouding tussen raadsman en cliënt op deze manier is geschonden dan moet daarover snel duidelijkheid komen", schrijft Van Berge Henegouwen in een brief aan de hoofdofficier van justitie.
Volgens de Bond van Wetsovertreders heeft Otto meerdere medegevangenen benaderd en geïntimideerd met behulp van informatie uit de tapgesprekken. Daarover is vervolgens onrust ontstaan in de Middelburgse gevangenis. De politie houdt vol 'geen signalen' te hebben ontvangen over onrust in Torentijd.

Lees ook: