'Dreigen met terugtrekken première, dat verdient onze voorstelling niet'

'Dreigen met terugtrekken première, dat verdient onze voorstelling niet'
'Dreigen met terugtrekken première, dat verdient onze voorstelling niet' © Zeeland Nazomerfestival
Omdat schrijfster Heleen Verburg zich dinsdag terugtrok, was het een tijdje onzeker of de première wel door zou gaan. Regisseur Stefan Perceval vindt dat zo kwalijk, dat hij twijfelt of hij ooit nog voor het festival wil werken.
Het stuk 'Een nieuwe god'
Het stuk 'Een nieuwe god' © Gijs Haak
Schrijfster Heleen Verburg was het niet eens met de keuze van de regisseur om een koor toe te voegen dat tussen de dialogen door reageert op wat er gezegd wordt. Zo had zij het stuk niet bedoeld. Toen zij haar bezwaren had geuit tegen de organisatie van het festival overwoog die om de voorstelling niet door te laten gaan.
Er zullen nog ernstige gesprekken met de algemene directie van Zeelandia gevoerd moeten worden eer ik terugkom voor een nieuwe productie.
Stefan Perceval, regisseur
Regisseur Stefan Perceval vindt dat de festivalorganisatie achter hem en zijn spelers had moeten staan. "Maar dan voel je daar toch een soort van zenuwachtigheid, ze weten niet goed hoe hiermee om te gaan. En dan wordt er eventjes gedreigd om de voorstelling terug te trekken. Ik denk niet dat deze voorstelling dat verdient."
ITEM Rel toneeltekst D3 2

'Kwetsbare mensen '

Hij vindt die dagenlange onzekerheid vooral vervelend voor alle acteurs en figuranten die hun hart en ziel in de voorstelling hebben gestopt. "De mensen die hier staan zijn allemaal heel kwetsbare mensen, die verdienen niet dat mensen roepen: We zullen wel zien of dit in première gaat."
Het stuk 'Een nieuwe god'
Het stuk 'Een nieuwe god' © Zeeland Nazomerfestival
Perceval maakte al eerder producties voor het Zeeland Nazomerfestival maar twijfelt nu of dat nog vaker zal gebeuren: "Ik ben hier heel trots op. Ik ben ook erg trots op mijn mensen, dus als ik hier voor de mensen kan zijn, kom ik graag terug. Maar voor ik een nieuwe productie ga maken, zullen nog ernstige gesprekken gevoerd moeten worden met de algemene directie van Zeelandia."

'Extra pijnlijk'

Een van de figuranten uit het stuk vertelt dat ze het jammer vindt dat de schrijfster zich pas op het allerlaatste moment terugtrok. "We hebben wekenlang intensief gerepeteerd." Speelster Marlies Hamelynck zegt dat ook zij geraakt is, vooral omdat ze eerder al in twee stukken speelde van dezelfde schrijfster. "Dat maakt het extra pijnlijk, je wil niet dat het zo gaat."
ITEM Rel toneeltekst D3 1
Tanya Joustra van het Zeeland Nazomerfestival vertelde eerder al tegen Omroep Zeeland dat het even onzeker was of de voorstelling door zou gaan. Na de try-out van woensdagavond besloot de organisatie de voorstelling toch door te laten gaan, maar met de kanttekening dat het stuk een andere insteek heeft dan de schrijfster had gewild.

Interpretatie

Verburg laat weten dat er geen sprake is van ruzie en dat dit het risico van het vak is. "Een regisseur heeft - vind ik ook als schrijver - altijd het recht om de tekst zelf te interpreteren." Daar lijkt de regisseur zich in te kunnen vinden: "Als een regisseur een tekst van Homerus pakt en twintig vrouwen naakt op en neer laat springen, dan zou Homerus daar waarschijnlijk ook niet blij mee zijn."

Lees ook: