Boerin Bertie viert dat straô rieën officieel erfgoed is

Straô rieën is vanaf nu officieel immaterieel erfgoed. In Burgh-Haamstede reikte het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland daarvoor de oorkondes uit. Voor de gelegenheid reden burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland en boerin Bertie Steur een stukje mee met de straô-rijders.

Voorbeelden van immaterieel erfgoed zijn tradities, rituelen en ambachtelijke vaardigheden. In januari werd bekend dat de Schouwse traditie zou worden toegevoegd aan het immaterieel erfgoed van UNESCO. Vandaag was het zover, samen met de paasgebruiken uit Overijssel zijn ze vanaf nu bijgeschreven op de Nederlandse erfgoedlijst.

Het Straô rieën, dat stamt uit 1643, vindt in de periode februari-maart plaats in de zes dorpen op Schouwen. Het hoogtepunt van het evenement is als ruiters met hun paarden de zee inrijden om de paardenhoeven te wassen.

Volgens een van de rijders voelt deze erkenning als een kers op de taart. De afgelopen twee maanden vond in zes dorpen op Schouwen het straô rieën plaats. Om de erkenning te vieren, reden ze vandaag met elkaar nog een keer.

Het ondertekenen van de erkenning vond plaats tijdens het evenement Landschapsdag Schouwen-Duiveland. Dubbel feest, want die dag vierde tevens het eerste lustrum.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws