Bemanning viskotter aangehouden voor poging tot doodslag

Bemanning viskotter aangehouden voor poging tot doodslag

Verstrikt in netten

Drie inspecteurs en twee medewerkers van de Rijksrederij voeren samen op een rubberboot naar de kotter om daar inspectie te doen. Toen de inspecteurs langs de kotter voeren, haalde de schipper van de ARM-7 plotseling zijn netten op. De rubberboot raakte daardoor verstrikt in de netten en werd grotendeels onder water getrokken. Nadat twee inspecteurs aan boord van de kotter waren geklommen, lukte het hen om de kotter te laten stoppen.
<p>Bij de pulsvisserij worden stroomstootjes gebruikt om vissen op te jagen van de zeebodem, de netten in. Dat moet ervoor zorgen dat de zeebodem minder omgewoeld wordt, wat weer beter is voor het onderwaterleven. Bovendien gebruiken de vissers door deze methode minder brandstof, omdat ze de netten niet meer over de bodem mee hoeven te slepen. </p>
Aan boord bleek dat de kotter gebruik maakte van netten met een kleinere maaswijdte dan toegestaan, zogeheten binnenkuilen. Deze netten worden in de legale netten gehangen, waardoor kleine vissen niet kunnen ontsnappen. Jonge vissen moeten juist kunnen ontsnappen om schade aan het visbestand te voorkomen.

Overboord

De inspecteurs namen de illegale netten en de gevangen vis in beslag, maar de schipper gooide de in beslag genomen netten en vis op volle zee overboord. De kotter is vervolgens overgebracht naar de haven van Vlissingen waar de acht bemanningsleden zijn aangehouden. De mannen zijn overgebracht naar een politiebureau en zitten nog vast.
De pulskotter waar het om gaat: de ARM-7 uit Arnemuiden
De pulskotter waar het om gaat: de ARM-7 uit Arnemuiden © Omroep Zeeland
"De mannen kunnen maximaal drie dagen vastzitten voor er een verdere beslissing moet worden genomen of ze nog langer vast moeten zitten", zegt persofficier Dop Kruimel van het Openbaar Ministerie (OM).
Het OM onderzoekt of de kwestie te kwalificeren is als poging tot doodslag. "En er wordt ook onderzoek gedaan naar hoe het zit met de onttrekking aan beslag en de overtredingen van de visserijwet."
ITEM aanhouding pulskotter OM

Geschrokken

De directeur van de vismijn in Vlissingen, Foort Lokerse, is geschrokken van het bericht. Hij benadrukt dat hij niet weet wat er precies is gebeurd aan boord, maar het aanhouden van acht bemanningsleden vindt hij wel erg ingrijpend. "Zo gaat het altijd, als je ze een duw geeft, is het direct poging tot doodslag." Volgens hem is er de laatste tijd geen sprake van spanningen op zee. "De controle is gewoon heel intensief, dat weten we."
Volgens Kruimel gaat de vergelijking van een duw niet op. "Als het schip waarin vijf mensen zitten deels onder water komt omdat de netten worden opgetrokken, dan gaat dat natuurlijk veel verder dan een duw."
Toen de inspecteurs de illegale netten en de gevangen vis in beslag namen, gooide de schipper ze overboord.
Toen de inspecteurs de illegale netten en de gevangen vis in beslag namen, gooide de schipper ze overboord. © Omroep Zeeland
Dat beaamt Lex Benden, woordvoerder van de NVWA. "Dit is wel een heel extreem iets. Gelukkig maken we dit soort dingen niet vaker mee, dat willen we graag zo houden."
De inspecteurs zijn geschrokken. "Naar omstandigheden gaat het goed met ze. Ze zijn lichamelijk niet gewond geraakt, maar je kan je voorstellen dat zo'n incident behoorlijk impact heeft."

Lees ook: