Zeldzame wasroos ontdekt voor Zeeuwse kust

Zeldzame wasroos ontdekt voor Zeeuwse kust
Zeldzame wasroos ontdekt voor Zeeuwse kust © Pline
De zeldzame anemoon, de wasroos, voor de Zeeuwse kust.
De zeldzame anemoon, de wasroos, voor de Zeeuwse kust. © Valentin Engelbos (Stichting Anemoon)
De wasroos komt vooral voor in de Middellandse Zee en ten zuiden van Groot-Brittannië. In Zeeland is de anemoon in 1988 nog in de Grevelingen gezien, maar het dier wist zich niet blijvend te vestigen.
Op de Blokkendam, voor de Brouwersdam, is de anemoon deze zomer gefotografeerd. Het is de eerste keer dat de wasroos in Nederland op open zee wordt waargenomen en dat maakt het volgens de Stichting Anemoon bijzonder.

Ortiguillas de mar

De komst van de wasroos zou een gevolg kunnen zijn van de stijgende temperatuur van het zeewater. Volgens de stichting is er voldoende licht en voedsel op de Blokkendam voor de soort, maar zullen we nog moeten afwachten of deze zich er blijvend vestigt. Mocht dat gebeuren, dan eten we binnenkort in Zeeland misschien wel ortiguillas de mar, een mediterraan gerecht met wasroos van eigen bodem.
Een wasroos op de zeebodem bij Ile de Groix in Frankrijk
Een wasroos op de zeebodem bij Ile de Groix in Frankrijk © Pline
<h2>Wasroos</h2><p>De wasroos is een relatief grote anemonensoort, die gemiddeld zo'n acht centimeter lang wordt. Kenmerkend zijn de lange, dikke, vaak lichtgroene tentakels met paarsroze toppen. De dieren worden meestal waargenomen op ondiepe plaatsen. Ze hebben namelijk een symbiotische relatie met bepaalde algen die zonlicht nodig hebben. Die algen zorgen ook voor de groene kleur in de tentakels. </p><p>De voet van de anemoon zit vaak tussen stenen verstopt. Een enkele wasroos heeft rond de tweehonderd tentakels en wanneer er meerdere exemplaren bij elkaar staan, lijkt het volgens de Stichting Anemoon alsof over er een woud van tentakels uit de rotsen tevoorschijn komt. </p><p>Met hun tentakels vangen ze prooien, zoals kleine visjes en steurgarnalen. Ook beschermen ze de anemoon tegen roofdieren. Bij mensen kan het gif van de wasroos zorgen voor uitslag.</p>