Fruittelers Borsele blij: het hagelkanon mag blijven

Fruittelers Borsele blij: het hagelkanon mag blijven
Fruittelers Borsele blij: het hagelkanon mag blijven © Omroep Zeeland
Hagelkanon mag blijven
Negen fruittelers hadden toestemming gekregen van de gemeente Borsele om hagelkanonnen in te zetten om hun oogst te beschermen. De stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland vocht het gebruik van de kanonnen aan bij de rechter, omdat ze vindt dat de kanonnen te veel lawaai maken en niet bewezen is dat ze werken.
De rechter gaf de stichting in eerste instantie gelijk, maar de fruittelers stapten naar de hoogste bestuursrechter, de Raad van State. Die besliste vandaag dus dat de telers hun apparaten wel mogen gebruiken.
Fruittelers voeren actie voor het hagelkanon
Fruittelers voeren actie voor het hagelkanon © Omroep Zeeland
Fruitteler Rinus van 't Westeinde is blij met de uitspraak, maar kijkt met gemengde gevoelens naar de gerechtelijke procedure van de afgelopen tien jaar: "Het is jammer dat het zo lang heeft geduurd. Het hagelkanon staat maximaal zes uur per jaar aan. Als we ons hadden kunnen richten op nieuwe technologische ontwikkelingen was dat misschien al minder geweest, want ook wij willen zo min mogelijk overlast."
Van 't Westeinde en zijn collega's hopen dat de stichting BZZB het er nu bij laat zitten. "Ik vind dat we op een gegeven moment het boek moeten sluiten. We moeten de toekomst in."

Teleurgesteld en verbaasd

De stichting heeft teleurgesteld gereageerd op de uitspraak en zegt verbaasd te zijn. Volgens Maatje van der Stel van BZZB is met de uitspraak de toepassing van moderne innovaties met grote milieuwinst de weg afgesneden: "Wij blijven zitten met ouderwetse apparaten die onnodig teveel lawaai maken."
<h2>Zo werkt het hagelkanon:</h2><p>Wanneer een hagelbui op komst is, zet een fruitteler zijn hagelkanon aan. Die geeft om de paar seconden een hoorbare knal, van 140 decibel. Dat is net zo hard als het geluid van een startende straaljager op vijftig meter afstand of de discotheek op zaterdagavond. Met de knal komen geluidsgolven vrij die ervoor zorgen dat warme en koude lucht met elkaar mengen. Daardoor wordt de lucht ietsje warmer, waardoor hagelstenen zich niet kunnen ontwikkelen. Ze vallen nog wel, maar als natte sneeuw of regen. En dat kan geen kwaad voor het fruit. </p>
Tegen de uitspraak van de Raad van State kan niet meer in beroep worden gegaan. Alleen via het Europese Recht zou de BZZB eventueel nog een procedure kunnen starten.

Eindoplossing

Van der Stel verwacht niet dat het daar nog van komt. "Ik kan daar niet in mijn eentje de beslissing over nemen, dus daar gaan we nog naar kijken, maar na al die tijd zijn wij er ook wel een beetje klaar mee. We hebben de Raad van State gevraagd: kom met een eindoplossing. En blijkbaar is dit het."
ITEM Uitspraak hagelkanonnen BZZB