Plan Zeeuwse Lagune aangepast; milieuorganisaties boos

Plan Zeeuwse Lagune aangepast; milieuorganisaties boos
Plan Zeeuwse Lagune aangepast; milieuorganisaties boos © oz
Marco Doeleman
Marco Doeleman © Omroep Zeeland
In november 2016 presenteerde Marco Doeleman van de Zeeuwse Lagune zijn plan voor een vakantie-schiereiland aan de Veerse Gatdam. Het was toen de bedoeling dat het 31.000 vierkante meter groot zou worden. Het was de bedoeling dat er 20 penthouses, 48 appartementen, 20 vrijstaande woningen en een hotel met 44 kamers zouden komen.

Alternatieven

Aanvankelijk leek de gemeenteraad van Noord-Beveland het plan te steunen. Maar er kwam zoveel protest dat de gemeenteraad in december tegen het voorstel stemde. Later werd afgesproken dat er een onderzoek zou komen naar een alternatieve locatie voor de Zeeuwse Lagune.

Lees ook:

Eilandjes

De Zeeuwse Lagune heeft de plannen nu aangepast. In plaats van een schiereiland wil Doeleman nu vier kleinere eilandjes aanleggen langs de Veerse Gatdam. Daarmee wordt de totale oppervlakte van zijn plan bijna gehalveerd. Het aantal plaatsen waar mensen vakantie kunnen vieren heeft hij met een kwart teruggebracht. Er komt een brug zodat mensen de eilandjes kunnen bereiken.
Doeleman zegt dat hij met zijn nieuwe plan rekening heeft gehouden met de bezwaren tegen zijn eerdere voorstel. In een brief doet hij een dringend beroep aan de gemeente Noord-Beveland om nog dit jaar een besluit te nemen. Dat is volgens hem nodig vanwege het nieuwe omgevingsplan dat Provincie Zeeland gaat maken.

Zeeuwse Milieufederatie

Zeeuwse milieuorganisaties, onder aanvoering van de Zeeuwse Milieufederatie, zijn niet te spreken over de actie van Doeleman. Ze stellen dat het hiermee het beloofde onderzoek naar alternatieven een wassen neus blijkt te zijn. "De gemeente Noord-Beveland lijkt op korte termijn via een ondoorzichtige procedure alsnog de besluitvorming over het omstreden plan Zeeuwse Lagune te willen regelen."

Ondoorzichtig

In een brief aan de raadsleden van de gemeente Noord-Beveland spreken de milieuorganisaties over 'Een ondoorzichtige procedure'. Thom van Riet van de ZMf: "Het lijkt er sterk op dat Noord-Beveland het plan er doorheen willen drukken vóórdat in januari de Kustvisie van kracht is."