Omroeppionier Henk Koch overleden

Omroeppionier Henk Koch overleden
Omroeppionier Henk Koch overleden © Omroep Zeeland
Omroeppionier Henk Koch overleden
Henk Koch was in de jaren zeventig en tachtig betrokken bij de Zeeuwse Culturele Raad. Als directeur van deze raad maakte hij zich zeer sterk voor de komst van een regionale omroep in Zeeland.
Op 1 januari 1990 startte Omroep Zeeland, als laatste regionale omroep in Nederland, met het maken van radio-uitzendingen. In 1997 kwam daar de televisie bij. Koch maakte tot juni 2007 deel uit van de Raad van Toezicht van Omroep Zeeland.
Hoofdredacteur Edwin de Kort van Omroep Zeeland heeft met grote verslagenheid kennis genomen van het overlijden van Henk Koch. "Hij is de grondlegger van Omroep Zeeland en van grote betekenis voor deze omroep. We zullen hem vooral herinneren als iemand met een warm hart voor de regionale journalistiek."

Een unieke man

Oud-omroepdirecteur Flip Feij heeft altijd contact gehouden met de man waarmee hij samen de Omroep Zeeland een gezicht gaf. "Hij was een doorzetter," verwijzend naar Koch's inspanningen voor het oprichten van een regionale omroep in Zeeland. "Als hij iets in zijn kop had, moest het ook gebeuren."
Volgens Feij zag Koch als directeur van de Culturele Raad, als één van de eersten ook de economische waarde van de cultuur, bijvoorbeeld als toeristisch product. "Hij zei ook vaak tegen overheden dat ze alleen daarom al cultuur moesten koesteren."