Vastgelopen schip bij Bath weer vlotgetrokken

Vastgelopen schip bij Bath weer vlotgetrokken
Vastgelopen schip bij Bath weer vlotgetrokken © Rijkswaterstaat
Vastgelopen schip bij Bath weer vlotgetrokken
Na een korte eerste inspectie is de Duitse olietanker Seatrout door vier sleepboten naar de Sloehaven in Vlissingen gesleept. Daar wordt de schade in kaart gebracht. Bij de reddingsactie werden zes sleepboten ingezet.

Live

​De reddingsactie was ook live te volgen via een stream op onze Facebookpagina.
Op 14 augustus was er ook al een schip vastgelopen bij Bath, het containerschip CSCL Jupiter. Dat kwam niet door een aanvaring, maar door een technisch mankement, de twee incidenten hebben dan ook volgens Rijkswaterstaat niets met elkaar te maken.

Gevaarlijke situaties

De vorige keer was het heel druk met toeschouwers. Dat was voor die toeschouwers wellicht gezellig, maar leidde volgens de hulpdiensten ook tot gevaarlijke situaties, onder meer doordat sommige toeschouwers bij laag water naar het schip liepen om het aan te raken. Daarom werd er deze keer scherp op toegezien dat niemand door de afzetting heen zou komen.
Toeschouwers worden weggehouden van vastgelopen schip
Het begon vanmorgen rond 05.45 uur. De Duitse olietanker Seatrout kwam toen in aanvaring met twee andere schepen in de beruchte Bocht van Bath. Een van die twee andere schepen was het bulkschip Usolie, de naam van het andere schip is niet bekend.

Aanzuigende werking

De drie schepen voeren door nog onbekende oorzaak te dicht bij elkaar, waardoor een aanzuigende werking ontstond en de drie schepen elkaar raakten. De Seatrout kwam vast te zitten in het slik, de andere twee schepen voeren op eigen kracht verder.
De olietanker Seatrout.
De olietanker Seatrout. © Omroep Zeeland
De 188 meter lange tanker Seatrout was vanuit Antwerpen op weg naar Oest-Loega in Rusland. De tanker was al leeg, dus was er volgens de hulpdiensten geen sprake van dat er olie uit zou lekken. Het scheepvaartverkeer werd niet gestremd, omdat het vastgelopen schip de vaargeul niet blokkeerde.

Hoog water

Het lukte niet om het schip op tijd weer vlot te trekken, vanwege het tij. Daarom moest worden gewacht tot het weer hoog water werd rond 15.00 uur. De olietanker maakte slagzij en door het afgaande water kwam het schip steeds schever te liggen. Daarom hielden de sleepboten de Seatrout rechtop, om te voorkomen dat de Duitse olietanker verder zou kantelen.

Lees ook:

Op 14 augustus liep er ook al een groot schip vast bij Bath, het containerschip CSCL Jupiter, dat gebeurde zo'n dertig meter van de plek waar de Seatrout vanmorgen is gestrand. Het 366 meter lange schip kon pas na twaalf uur losgetrokken worden. Het vastgelopen containerschip trok toen veel bekijks.

Lees ook: